Економија

Немачке компаније у "депресији": Пословно расположење се додатно погоршало у јануару

Индекс који мери пословно расположење немачких компанија је у јануару пао на 85,2 поена са децембарских 86,3 поена
Немачке компаније у "депресији": Пословно расположење се додатно погоршало у јануару© Savvapanf Photo © / Sanja - stock.adobe.com

Пословно расположење у Немачкој се додатно погоршало у јануару, закључак је најновијег, данас објављеног извештаја Института за економска истраживања ИФО из Минхена.

Индекс који мери пословно расположење немачких компанија је у јануару пао на 85,2 поена са децембарских 86,3 поена, наводи се на веб страници ИФО.

Немачке фирме су биле мање задовољне тренутним пословањем у односу на децембар и више скептичне поводом развоја свог пословања у наредних шест месеци.

Вредност овог индекса је порасла у производњи, али значајно пала у сектору услуга где су компаније незадовољне пре свега садашњом ситуацијом, али и изгледима за будућност.

Велики песимизам влада и у секторима трговине и грађевинарства.
Немачка привреда је "заглављена у рецесији", истиче минхенски Институт за економска истраживања.

"Очекивали позитиван први квартал, али са овим пристиглим подацима сада изгледа као да би то могла бити негативна стопа раста", рекао је председник ИФО Клеменс Фуест за "Блумберг телевизију", приписујући слаб учинак изненађујуће слабом резултату у сектору услуга.

Након што се економија смањила између октобра и децембра, резултати чине прву рецесију од пандемије "врло вероватном".

Суморна прогноза за први квартал

Иако је прошле године за длаку избегла ту судбину, Немачка и даље пати од слабе глобалне потражње и последица енергетске кризе. Рачуна се на опоравак потрошње, али подаци о активностима приватног сектора у среду дају суморну слику. Бундесбанка очекује раст 2024. године — али само за 0,4%.

"Потрошачи не троше, иако им приходи расту. Можда ће се то променити током године, али може да значи и да потрошачи осећају све већу неизвесност у вези са својом економском ситуацијом, па би могли би да се уздрже од потрошње и да уштеде више", рекао је Фуест.

Очекује се одлука Европске централне банке о трошковима позајмљивања, а прогнозе су да ће референтна камата остати на 4% трећи пут заредом.

"Као позитивни изгледи могао би бити пад каматних стопа у другој половини године и раст плата, али чини се да све то не улива много поверења. Тако да су изгледи за први квартал свакако", рекао је Фуест.

image