Економија

Нова одлука Народне банке Србије: Шта ће бити са ратама кредита у динарима

Централна банка последњих шест месеци није мењала износ референтне камате
Нова одлука Народне банке Србије: Шта ће бити са ратама кредита у динарима© AdobeStock

Извршни одбор Народне банке Србије одлучио је на данашњој седници да референтну каматну стопу задржи на нивоу од 6,50 одсто, саопштила је НБС. 

Централна банка иначе последњих шест месеци није мењала износ референтне камате. Од висине ове камате зависи и висина променљивих камата за кредите у динарима, односно да ли ће грађанима бити веће рате за позајмице које су узели у динарима. 

Из НБС су саопштили и да су на непромењеним нивоима задржане и каматне стопе на депозитне (5,25%) и кредитне олакшице (7,75%).

"Одлуку Извршног одбора о задржавању референтне каматне стопе на непромењеном нивоу определило је даље смањење глобалних инфлаторних притисака, као и успостављена опадајућа путања домаће инфлације и њен очекиван повратак у границе циља средином ове године. Приликом доношења одлуке уважена је и чињеница да су у претходном периоду повећани референтна каматна стопа и стопе обавезне резерве и да ће ефекти ових мера наставити да се преносе на инфлацију и у наредном периоду", навели су из НБС.

Приликом доношења одлуке, Извршни одбор је имао у виду да глобална инфлација опада брже од очекивања и приближава се претпандемијским нивоима, услед слабљења трошковних притисака, попуштања застоја у ланцима снабдевања и ефеката претходног заоштравања монетарних услова већине централних банака.

"Иако су светске цене нафте у паду због смањене тражње, а цене примарних пољопривредних производа због глобално добре пољопривредне сезоне, глобална неизвесност може утицати на њихов раст и успорити повратак инфлације у границе циља у многим земљама. Од почетка године повећане су цене транспорта, трошкови осигурања и других логистичких услуга под утицајем геополитичких тензија и проблема у допремању нафте, али и других сировина и производа Црвеним морем и Суецким каналом", наводи се у саопштењу.

Иако се ова кретања за сада нису знатније одразила на светске цене примарних производа, ни на инфлацију наших важних трговинских партнера, а самим тим ни на цене производа и услуга које увозимо, према оцени Извршног одбора НБС посебна опрезност по овом основу је неопходна приликом доношења одлука монетарне политике.

Поред тога, даља глобална фрагментација може поделити земље у трговинске блокове и проузроковати знатне губитке у светској производњи.

image