Економија

ММФ: Страни донатори неопходни за одрживост украјинске економије, Русија превазишла очекивања

Украјини је потребно десетине милијарди долара да би она била фискално одржива, рекла је портпаролка ММФ-а
ММФ: Страни донатори неопходни за одрживост украјинске економије, Русија превазишла очекивањаGetty © Alfred Gescheidt/Getty Images

Међународни монетарни фонд данас је саопштио да је за одржавање украјинске економије потребна "благовремена подршка" од САД и других страних донора, али и да је руска економија под санкцијама превазишла очекивања.

Портпаролка ММФ-а Џули Козак је на редовном брифингу за новинаре саопштила да је процењено да ће Украјини требати око 42 милијарде долара финансирања ове године, укључујући подршку званичних донатора од око 31,9 милијарди долара.

"Благовремена подршка међународне заједнице, укључујући САД, биће од виталног значаја да се осигура да та земља (Украјина) остане на путу ка фискалне и екстерне одрживости", рекла је Козак.

Козак је додала да је тим ММФ-а тренутно у Варшави како би спровео трећу ревизију програма позајмице за Украјину од 15,6 милијарди долара, из којег је исплаћено око 4,5 милијарди долара.

Она је одбила да разговара о новој суми која може да буде одобрена за Украјину када се ревизија заврши, а Ројтерс је претходно пренео да би нова исплата могла да износи 890 милиона долара.

Што се тиче ефикасности западних санкција на Русија, рекла је да је руска економија превазишла очекивања, при чему ММФ предвиђа раст од 2,6 одсто за 2024. годину након раста од 3 одсто у 2023. години.

ММФ сматра да ће раст руске економије током 2025. успорити на 1,1 одсто, због, како наводи, недостатка приступа међународном финансијском систему заснованом на доларима, смањеном приступу технологији и губитку висококвалификоване радне снаге.

image