Економија

ММФ се прерачунао: Сада прогнозирају још већи раст руске економије

Нова прогноза ММФ-а предвиђа бољу 2024. годину за руску економију чак и од прогнозе Централне банке Руске Федерације
ММФ се прерачунао: Сада прогнозирају још већи раст руске економијеwww.globallookpress.com © Konstantin Kokoshkin

Руска економија ће ове године остварити много већу стопу раста него што су претходне прогнозе предвиђале, пише у најновијој прогнози  Међународног монетарног фонда (ММФ).

Сада се предвиђа да ће бруто домаћи производ ове године порасти за 2,6 одсто, што је више него двоструко већа стопа раста од оне коју је ММФ предвиђао у октобру, када је предвидео да ће бити 1,1 одсто, пише "Фајненшел тајмс" и додаје да је корекција од 1,5 одсто у новој прогнози већа него код било које друге земље која је представљена у ажурираној прогнози ММФ-а, објављеној у уторак.

Нова прогноза ММФ-а предвиђа бољу 2024. годину за руску економију чак и од оне коју је дала Централна банка Руске Федерације, чија је конзервативна процена подразумевала раст од 0,5 до 1,5 процената.

"Дефинитивно је чињеница да руској економији иде боље него што смо ми и многи други очекивали", рекао је главни економиста ММФ-а Пјер Оливер Гуринша за "Фајненшел тајмс".

Како наводи, успех руске економије се може објаснити стимулансом државне потрошње усред руско-украјинског сукоба, и додаје да су стабилне цене робе помогле да се приходи од извоза фосилних горива задрже, што је такође дало важан допринос расту привреде.

Ипак, Гуринша сматра да ће потенцијални раст руске економије на дуже стазе бити вероватни мањи него што је био пре ескалације сукоба са Украјином у фебруару 2022. године.

Председник Владимир Путин, са друге стране, истиче да би раст могао да премаши званичне руске прогнозе, напомиње британски лист.

Инфлација пада брже него што се очекивало

ММФ је побољшао своје прогнозе глобалног раста ове године за 0,2 процентна поена на 3,1 одсто у ажурирању својих октобарских прогноза. Очекује се да ће се раст одржати на нивоу од 3,2 одсто 2025. године.

Глобални изгледи су побољшани, јер инфлација пада брже него што су прогностичари очекивали, што значи да је вероватноћа "тврдог слетања" – у којем повишени трошкови задуживања изазивају нагло успоравање – за светску економију додатно опала.

"Инфлација пада брже него што се очекивало у већини региона, усред релаксације питања понуде и рестриктивне монетарне политике", саопштио је ММФ.

Предвиђено је да ће глобална инфлација пасти на 5,8 одсто 2024. и 4,4 одсто 2025. године.

image