Економија

Немачка привреда тоне све дубље: Наставља се пад производње и поруџбина

Подаци показују да немачке фабрике настављају да се боре усред пада глобалне тражње, посебно из Кине, високих камата и скупе енергије
Немачка привреда тоне све дубље: Наставља се пад производње и поруџбинаGetty

Немачка производна активност пала је знатно испод очекивања у фебруару, што указује на убрзану стопу економског пада, показују најновији подаци које је прикупио "Ес енд Пи Глобал".   

Индекс менаџера набавке у производњи (ПМИ) у економској узданици еврозоне пао је нагло испод очекивања економиста, са 45,5 у јануару на 42,3 овог месеца, достигавши најнижи ниво у последња четири месеца. Укупна пословна активност у Немачкој је пала на 46,1 са 47. Очитавање испод 50 указује на контракцију.   

Подаци показују да немачке фабрике настављају да се боре усред пада глобалне тражње, посебно из Кине, високих камата и скупе енергије.   

"Ес енд Пи Глобал" наводи да је пад условљен наглим смањењем индустријске производње. 

"Након трачка наде последњих месеци, немачка индустрија се сада осећа прилично мрачно. Подаци откривају пад производње, уз нагли пад нових поруџбина како у земљи тако и на међународном нивоу", рекао је Тарик Камал Чаудри, економиста у Хамбуршкој комерцијалној банци.

Како се повећавају страхови од продубљивања пада највеће економије ЕУ, произвођачи су песимистични у погледу изгледа за 2024. годину, кажу економисти. 

Према "Ес енд Пи Глобалу", производња и извоз у Немачкој су забележили брзи пад у новим пословима, што је додатно повећало економске изазове земље.

image