Економија

Нема европског јединства: Чланице ЕУ неће заједно куповати руски гас

Државе чланице су посебно истакле да ће руски гас бити искључен из заједничких набавки
Нема европског јединства: Чланице ЕУ неће заједно куповати руски гас© Tanjug/AP Photo/Aurelien Morishard

Министри енергетике земаља чланица ЕУ договорили су се да искључе руски гас из уговора о заједничкој куповини, чија би количина у 2023. години требало да напуни најмање 15 одсто складишта гаса земаља чланица, односно 13,5 милијарди кубних метара, наводи се у саопштењу Европске комисије, објављеном након неформалног састанка одржаног у Бриселу.

"Нова правила ће дати могућност земљама чланицама ЕУ и њиховим енергетским компанијама да заједно купују гас на глобалним тржиштима", наводи се у документу.

Европска комисија напомиње да су државе у обавези да "преко овог механизма купе 15 одсто гаса, неопходног за пуњење својих складишта 2023. године".

"Државе чланице су посебно истакле да ће руски гас бити искључен из заједничких набавки", наводи се у саопштењу.

Данас раније, министри енергетике ЕУ на састанку у Бриселу нису успели да се договоре о увођењу горње границе цене руског гаса (и нафте) коју је предложила Европска комисија, потврдио је мађарски министар спољних послова и економских односа са иностранством Петер Сијарто, и додао да је једино договорено да ће се наредни састанак одржати 13. децембра.

image