Економија

Криза у Немачкој не стаје: Забележен пад поруџбина у фабрикама

Немачка је једина држава чланица групе Г7 која је током 2023. године забележила економски пад. Немачки БДП се током прошле године смањио за 0,3 одсто
Криза у Немачкој не стаје: Забележен пад поруџбина у фабрикамаwww.globallookpress.com © Allison Sales

Наруџбине у немачким фабрикама значајно су пале почеком 2023. након благог успона у децембру прошле године, чиме су наглашени проблеми са којима се суочава највећа економија Европске уније, преноси "Блумберг".

Најновији подаци показују да је потражња у јануару пала за чак 11,3 одсто у односу на претходни месец – што је горе од "Блумбергових" предвиђања.

За то је најзаслужнији пад наруџбина, чији је број скочио током децембра, на раније нивое.

Подаци су објављени само дан након што су добре бројке немачког извоза на почетку 2024. године указале да се индустријска криза можда ублажава, наводи амерички портал.

Ипак, дугорочни пад немачке индустрије и даље има негативне ефекте на ширу немачку економију, која се можда већ налази у рецесији.

Бундесбанка је упозорила да би немачка економија могла да се смањи у тромесечју јануар-март, након што је у последњем кварталу 2023. године већ забележила смањење од 0,3 одсто. Ипак, они тврде да дугорочно смањење економије није извесно.

"Тренд пада који је примећен током последње две године наставио се у јануару", рекао је економиста у "Комерцбанци" Ралф Солвен. "То указује да ће индустријска производња наставити да пада у наредним месецима и тиме допринети поновном смањењу немачке привреде у првом кварталу", додао је он.

Немачка је једина држава чланица групе Г7 која је током 2023. године забележила економски пад. Немачки БДП се током прошле године смањио за 0,3 одсто.

Некада моћна немачка привреда сада се суочава са падом глобалне потрошње, високом инфлацијом, губитком повољних енергената из Русије и одлуком врховног суда о ограничењу државе потрошње.

Та слабост се осећа у широј еврозони, чија привреда од 20 земаља кокетира са рецесијом више од годину дана.

image