Економија

Биткоин би ове године могао да пређе магичну бројку од 100.000 долара

Одобрење америчких регулатора могло би, наводно, да повећа цену дигиталног новца
Биткоин би ове године могао да пређе магичну бројку од 100.000 долараGetty © Dan Kitwood / Staff

Биткоин би ове године могао да достигне рекордно високе вредности након што је америчка Комисија за хартије од вредности (СЕЦ) одобрила први икад биткоин фонд којим се тргује на берзи (ЕТФ), преноси Си-Ен-Би-Си.

ЕТФ-ови омогућавају већем броју малопродајних инвеститора да држе биткоин индиректно преко акција којима се тргује на берзи. СЕЦ је недавно одобрио измене правила како би се омогућило стварање ЕТФ-ова.

"Мислим да је ово заиста велики пробој за биткоин као дигиталну имовину, то је много шира прича за дигиталну имовину уопште", рекао је оснивач "Скај Бриџ капитала" Ентони Скарамучи. "Мислим да ће биткоин на крају године вероватно достићи највиши ниво свих времена, а вероватно ће и до краја године прећи највиши ниво свих времена".

"Да ли би биткоин могао бити да кошта 100.000 долара? Ја у то верујем", додао је Скарамучи.

Стручњаци кажу да би следеће "преполовљавање" биткоина – механизам за ограничавање понуде који се покреће сваке четири године и који је заказан за крај априла - могао да утиче на повећање вредности криптовалуте. Тим Дрејпер, оснивач компаније "Дрејпер асошијејтс" преполовљавање би могло да гурне цену биткоина на 250.000 долара до јула.

Крипто индустрија је протеклих месеци претрпела низ скандала, укључујући колапс ФТХ крипто берзе у новембру 2022. године, због чега су амерички законодавци чита сектор ставили под интензивну контролу.

Без обзира на то, вредност биткоина је више него удвостручена током 2023. године, а цена токена порасла је за неких 152 одсто. Друге дигиталне валуте су такође забележиле раст цена. У петак се биткоином трговао по цени од преко 44.000 долара по новчићу, након што је ове недеље накратко премашио 49.000 долара, ниво који није виђен од децембра 2021.

image