Економија

Стамбена криза у Лондону: Месечна кирија и виша од 2.500 долара

Ренте су порасле за 10,6 одсто у односу на исти период прошле године, а највећи раст кирија забележен је у општини Брент
Стамбена криза у Лондону: Месечна кирија и виша од 2.500 долараGetty © Rasid Necati Aslim/Anadolu Agency

Трошкови изнајмљивања станова у Лондону скочили су муњевитом брзином од почетка године и порасли и до 200 фунти месечно у фебруару, показују званични подаци у извештају који наглашава размере стамбене кризе у престоници.

Ренте су порасле за 10,6 одсто у односу на исти период прошле године, а највећи раст кирија забележен је у општини Брент, саопштила је у среду Канцеларија за националну статистику (ОНС).

Просечна кирија је достигла износ од 2.000 фунти (2.539,5 долара) месечно у Лондону. 

Бројке показују да се подстанари и даље суочавају са притиском на своје финансије чак и када шира криза трошкова живота почиње да бледи. То ће вероватно поткопати већ ограничену подршку конзервативној влади премијера Ришија Сунака међу млађим генерацијама уочи општих избора који се очекују касније ове године.

Криза која погађа станодавце била је посебно акутна у престоници, где ограничена понуда задовољава растућу потражњу. Једно раније истраживање објављено почетком недеље показало је да се популација Лондона опоравила након што је такозвана "трка за простором" натерала људе да се селе из урбаних подручја током пандемије.

Брент је у фебруару забележио повећање закупнина од 20 одсто, док су Ајлингтон, Гринич, Сатон и Вестминстер, међу лондонским општинама, претрпеле двоцифрена повећања.

"Брент је забележио највећи годишњи раст закупа од свих локалних области, а Мелтон најнижи, док су цене закупа биле највише у Кенсингтону и Челсију, а најниже у Дамфрису и Галовеју", рекао је Мет Кордер, заменик директора ОНС-а за цене.

image