Свет

Британске породице у великом проблему: Хипотеке се увећавају за 700 фунти месечно

Након што је "Банка Енглеске" прошле недеље повећала каматне стопе на 4,5 одсто, скоро четири милиона британских зајмопримаца суочава се са драстично вишом месечном ратом стамбеног кредита
Британске породице у великом проблему: Хипотеке се увећавају за 700 фунти месечноGetty © Photo by Christopher Furlong

Камате за стамбене кредите у Британији су на највишем нивоу у последњих 15 година, а власници некретнина који су недавно обнављали своје хипотекарне уговоре суочавају се са незапамћеним притиском, пише "Телеграф".

Након што је "Банка Енглеске" прошле недеље повећала каматне стопе на 4,5 одсто, скоро четири милиона британских зајмопримаца суочава се са драстично вишом месечном ратом након овогодишње обнове хипотека са фиксном каматном стопом, наводи лист. То значи да ће рате власника кућа који треба да пређу на нови хипотекарни уговор, укључујући и породицe средње класе са "добрим пословима", бити увећане за више стотина фунти.

На пример, отплата хипотеке Џенифер Ерл порасла је за скоро 50 одсто у јануару, са 1.800 на 2.484 фунти.

"Мој рачун за хипотеку се повећава за 700 фунти", рекла је она за британски "Телеграф", док је консултант за односе са јавношћу Џен Холден која живи са супругом Стивом и дванаестогодишњим близанцима навела да очекује да ће њихове месечне отплате након обнове хипотеке вероватно порасти за више од 300 фунти.

Холден наводи да је продала свој аутомобил и да ће она и муж делити једно возило, те да ће ићи пешке или аутобусом. Она такође планира да откаже породично чланство у теретани, чиме ће уштедети 150 фунти месечно, и наводи да ће уместо тога трчати или вежбати код куће.

"Остало нам је још око 20 година под хипотеком", каже она додајући да је њихов план да што раније отплате дуг банци, те да тренутно пролазе кроз период прилагођавања у којем мењају начин живота како би намирили растуће трошкове стамбеног кредита.

Власница предузећа Ема Тејлор наводи да су њене месечне рате за стан у ком живи са мужем и двоје деце од шест и две године порасле за трећину.

Како наводи, ово повећање трошкова испратило је бројна друга поскупљења у њиховим животима.

Рачун за јаслице овог пара, на пример, требало би да порасте за 65 фунти месечно на чак 800 фунти, а њихови издаци за храну и енергенте такође су већи за неколико стотина фунти.

"Надамо се да ће се каматне стопе смирити у наредној години. Имамо среће да мој муж има сигуран посао, али мислим да у овом тренутку сви воде више рачуна о потрошњи. Нећемо моћи да се селимо јер је се моје старије дете уклопило у школи и не желимо да се селимо", наводи она.

image