Економија

Само у САД (и Немачкој): Крађа бакра достиже алармантан ниво

Крађе индустријских метала попут бакра показују да су амерички долар и економија у тешком стању
Само у САД (и Немачкој): Крађа бакра достиже алармантан нивоGetty © Monty Rakusen

Незапосленост и висока инфлација подстакли су лопове у Америци да се окрену индустријским металима - бакру - и, последично, прва на удару је инфраструктура: водоводне цеви, улична расвета, железничке шине, мобилне антене.

Аналитичари Светске банке процењују да су цене базних метала попут бакра и калаја достигле врхунац прошле године, и да ће 2024. пасти. Неки од разлога које су навели укључивали су побољшање понуде и смањење потражње због широко распрострањеног усвајања иницијатива за зелену енергију и смањење од 52 одсто цена угља у 2023. у односу на претходну годину.

У извештају се наводи да ће висока инфлација смањити потражњу, али се за сада чини да то неће бити довољно.

Ако се инфлација долара настави, релативна цена бакра би могла да настави да расте упркос другим факторима. Други неочекивани догађаји у економији, попут недавног затварања луке Балтимор, такође би могли да доведу у питање предвиђања Светске банке. Лука Балтимор била је једна од главних америчких  тачака за извоз угља, што би могло да изазове притисак на повећање глобалне цене енергената у већ инфлаторном окружењу и да поскупи операције топљења метала.

Како цене метала расту, тако је растао и број крађа са кључне инфраструктуре и економска штета. Несреће и кашњења теретних возова, нестанак струје и мобилне мреже, оштећење општинске канализације и проблеми са поплавама и одводњавањем због украдених олука и цеви само су неки од проблема узрокованих све већом крађом бакра у Америци и свету 2024.

Чак и пројекти развоја некретнина могу да премаше буџет или да буду озбиљно одложени када лопови украду бакарни грађевински материјал са градилишта. Проблем је толико озбиљан да је у Лос Анђелесу, члан градског већа рекао да је град "огољен" као напуштени аутомобил.

У опасности су и станице за пуњење електричних возила. Иако садрже само малу количину бакра која се може извући, што значи врло мали профит за лопове, крађа изискује скупу поправку.

Ту је још један проблем, због вртоглавог раста цене бакра која је последица економске неизвесности, долази и до крађа код самих добављача бакра и у складиштима, што може да утиче на шире тржиште метала и додатно подстакне талас "ситних" крађа са инфраструктурних објеката.

А када су лопови очајни, ништа није свето. Чак ни статуе или бакарни надгробни споменици на гробљима нису сигурни. И док ове врсте крађа не угрожавају инфраструктуру, оне су знак времена и јединствени показатељ да су амерички долар и економија у тешком стању.

image
VV inauguration
banner