Економија

Светске цене бакра би у наредне две године могле да порасту за више од 75 одсто

Цене бакра би у 2025. години могле да порасту на 15.000 долара по тони
Светске цене бакра би у наредне две године могле да порасту за више од 75 одстоGetty © Scott Olson/Getty Images

Светске цене бакра би у наредне две године могле да порасту за више од 75 одсто због поремећаја у снабдевању и веће потражње за овим металом, а што је подстакнуто растом интересовања за обновљиву енергију, наводи се у извештају истраживачке јединице фирме "Фич солушенс", "Бизнис монитор интернешенел" (БМИ).

Зелена енергетска транзиција и вероватни пад америчког долара у другој половини 2024. године ће повисити цене бакра, додаје се у извештају, преноси Си-Ен-Би-Си.

Аналитичари очекују да ће америчка централна банка ФЕД ове године смањити референтне каматне стопе и тиме ослабити долар и последично омогућити страним купцима да набављају бакар по повољнијој цени.

На недавно одржаној конференцији о климатским променама КОП28 је више од 60 земаља подржало план да се утростручи глобални капацитет обновљивих извора енергије до 2030. године, а аналитичари "Сити" банке смaтрају да је тај сценарио "изузетно оптимистичан за бакар".

"Сити" банка је у свом децембарском извештају навела да ће светска потражња за бакром порасти за додатних 4,2 милиона тона до 2030. године.
Ако се овај сценарио обистини, цене бакра би у 2025. години могле да порасту на 15.000 долара по тони.

image