Економија

Цене нафте су на шестомесечном врхунцу и расту: Прети поскупљење горива?

Нафта Брент је око 90 долара по барелу, што је скоро три одсто више у односу на претходну недељу, а очекује се да би њена цена могла и даље да расте
Цене нафте су на шестомесечном врхунцу и расту: Прети поскупљење горива?Getty © Rob Welham

Чланице ОПЕК плус не дају никакве наговештаје о будућем ублажавању ограничења док цене достижу шестомесечне максимуме. Тржишне прогнозе показују дефицит понуде до краја године. Цена бензина у Европи и Северној Америци ове године је порасла за 5 до 10 одсто, чак и у тренутку док је глобална инфлација у паду.

И гориво у Србији је овог петка поново поскупело. У наредних седам дана, литар евродизела за малопродају коштаће 206 динара, док ће цена безоловног бензина бити 193 динарa по литру. У односу на цене претходне недеље, и дизел и бензин су скупљи за по три динара.

Нафта Брент је око 90 долара по барелу, што је скоро 3% више у односу на претходну недељу, а вероватно ће ићи и више. Банке, укључујући "Џеј Пи Морган Чејс", поново прогнозирају да би цена нафте могла достићи троцифрен износ. 

Група произвођача је смањила свој укупни циљ производње за око 3,8 милиона барела дневно у протеклих 12 месеци, а резови ће се продубити током овог квартала како Русија прелази са ограничења извоза на ригорозније границе производње, пише "Блумберг".

Само девет од 23 члана понудило је "добровољна" смањења у првој половини прошле године, а чинило се да су неки од њих били под притиском да то учине. Још седам је смањило циљеве производње који су им наметнути почетком 2024. године. Тај процес је покренуо одлазак Анголе из групе.

Јучерашњи састанак Заједничког министарског комитета за праћење није дао наговештаја о будућем ублажавању ограничења. Уместо тога, још једном је позвао оне који нису спровели своје резове у потпуности – посебно Ирак и Казахстан – да то испоштују и да до 30. априла објаве како ће компензовати раније неуспехе.

ОПЕК плус би требало да одржи нови састанак у јуну. Не може се искључити одлука да се садашња квота снабдевања продужи на другу половину године. То би могло да погура нафту преко 100 долара по барелу, први пут од августа 2022.

Приходи од пореза на нафту и гас Русије скоро су се удвостручили у марту у односу на годину дана раније пошто су глобалне цене руске сирове нафте скочиле и домаћи произвођачи су се прилагодили санкцијама. Сектор је кључни извор прихода за државну касу, која је и даље под притиском због западних санкција и цене рата у Украјини. Повећање је уследило након скока цена за Урал, кључну извозну мешавину Русије.

image