Економија

Инфлација на силазној путањи: У две групе производа у фебруару забележен пад цена

Цене производа и услуга личне потрошње у фебруару 2024. године, у односу на јануар 2024. године, у просеку су повећане за 0,6 одсто
Инфлација на силазној путањи: У две групе производа у фебруару забележен пад ценаwww.globallookpress.com © Elena Mayorova

Инфлација у Србији је пала у фебруару, са јануарских 6,4 одсто, на 5,6 одсто у односу на исти прошлогодишњи месец, објавио је данас Републички завод за статистику.

Цене производа и услуга личне потрошње у фебруару 2024. године, у односу на јануар 2024. године, у просеку су повећане за 0,6 одсто.

Потрошачке цене у фебруару 2024. године, у поређењу са истим месецом претходне године, повећане су за 5,6 одсто, док су у поређењу са децембром 2023. године у просеку повећане за 0,9 одсто.

Посматрано по главним групама производа и услуга класификованих према намени потрошње, у фебруару 2024. године, у односу на претходни месец, раст цена је забележен у групама Алкохолна пића и дуван (2,0 одсто), Транспорт (1,9 одсто), Ресторани и хотели (1,0 одсто), у групама Храна и безалкохолна пића и Здравље (за по 0,4 одсто) и у групама Становање, вода, електрична енергија, гас и остала горива и Опрема за стан и текуће одржавање (за по 0,2 одсто).

Пад цена забележен је у групама Одећа и обућа (-1,1 одсто) и Комуникације (-0,1 одсто). Цене осталих производа и услуга нису се битније мењале.

image
VV inauguration
banner