Економија

Скупи квадрати и мале плате: Да ли млади могу да приуште лет из "породичног гнезда"?

Када бирају стан, младима су најважнији локација и цена. За просечног младог човека цене квадрата на општинама као сто су Врачар, Стари Град, Савски венац или друге ексклузивније локације са ценом квадрата изнад 3.000 евра су превисоке
Скупи квадрати и мале плате: Да ли млади могу да приуште лет из "породичног гнезда"?© FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ

Међу купцима некретнина у Србији све је више младих, али многи младићи и девојке ипак и даље тешко успевају да се осамостале. Главне препреке су им посао који није довољно плаћен и високе цене квадрата. Анализа "Еуростата" из 2022. године показује да млади у Србији из родитељског дома одлазе тек после 31. рођендана, што је за око шест година касније у односу на просек младих у Европској унији.

Први предуслов за одлазак из "породичног гнезда" је сигуран посао. Милош Турински, ПР менаџер "Инфостуда" каже да млади након факултета најчешће проналазе први посао у ИТ сектору, посебно као програмери, у продаји и маркетингу, банкарству и финансијама, као и у стручним службама као што су инжењеринг, право, превођење или у кол центрима.

"Висина прве плате варира у зависности од различитих фактора, али истраживања портала 'Стартуј Инфостуд' показују да је просечна плата за младе испод 30 година око 60.000 динара. Факултет дефинитивно пружа предност на тржишту рада, јер истраживања показују да многи послодавци захтевају диплому чак и за послове који нису директно везани за област студија. Међутим, постоји и потражња за квалификованом радном снагом у занатским пословима као што су аутомеханичари, водоинсталатери, фризери или кувари, где млади често не виде дугорочну каријеру, иако ти послови нуде добре могућности запослења", наводи Турински, преноси 4зида.

Програмери први напуштају родитељски дом

Он каже да су сектори који обезбеђују највеће плате младима на почетку каријере, па самим тим пружају и највеће шансе за осамостаљивање, информационе технологије (посебно за програмере и инжењере), финансије и банкарство (за позиције финансијских аналитичара и сличне), и фармација (за позиције медицинских представника и фармацеутских асистената).

"Брзина напредовања зависи од компаније и индивидуалних перформанси, али генерално се најбрже напредује у продаји, где успешни комерцијалисти често добијају менаџерске позиције након стицања искуства, ИТ сектору, због динамичности тржишта и потребе за стручњацима, и у маркетингу и дигиталном маркетингу, где се тражи брзо прилагођавање новим трендовима", објашњава Турински.

Самосталан живот кошта, а у агенцијама за некретнине кажу да куповину првог стана пре 30. рођендана, уз помоћ банке, себи могу да приуште квалификовани људи у ИТ сектору, дизајнерској и маркетиншкој делатности и млади различитих профила запослени у водећим страним и домаћим компанијама. За просечан стан од 50 квадрата у Београду потребно је око 100.000 евра, а за банкарски кредит је неопходно учешће од око 20.000 евра. Млади у Србији тешко то сами могу да остваре, већ им је, под условом да су запослени и да имају плату изнад просека, неопходна и помоћ родитеља.

Према подацима Републичког геодетског завода (РГЗ) за прву половину 2023. године, млади до 30 година јављају се у више од 15 одсто као купци станова, што је значајан напредак у односу на 2019. годину, када је удео ових купаца био скромних 7,9 одсто.

Која насеља бирају млади?

Александра Михајловић, ПР менаџер 4зида, каже да је разматрање изнајмљивања или куповине првог стана важна одлука која захтева пажљиво планирање и процену финансијских могућности. Пре преласка у самостални дом, млади треба да сагледају све аспекте овог корака, не само цене некретнина, већ и укупне трошкове живота и месечних режија, као и опције дељења простора са цимерима ради смањења финансијског оптерећења.

"Цене издавања и продаје станова у Београду варирају у зависности од локације, али млађа популација обично за први стан бира Вождовац и то Бањицу где је на сајту 4зида тренутно просечна оглашена цена квадрата око 2.240 евра. У Браће Јерковић се може купити једноипособан стан у новоградњи за 95.000 евра док је на Коњарнику за квадрат потребно издвојити око 2.320 евра, а у Медаковићу око 2.000 евра", каже Александра Михајловић.

Ова насеља су релативно близу града, добро су повезана линијама градског превоза и имају у близини све што је неопходно за свакодневни живот. Уколико су запослени и имају финансијских могућности да подигну кредит треба прво да провере колика би била месечна рата кредита за некретнину за коју су заинтересовани.

"За просечног младог човека цене квадрата на општинама као сто су Врачар, Стари град, Савски венац или друге ексклузивније локације са ценом квадрата изнад 3.000 евра су превисоке. Насеља која су доступна за куповину просечном купцу су Бањица, Браће Јерковић, Коњарник, Медаковић, док су у Раковици то Видиковац, Миљаковац, Канарево и Лабудово брдо, Кнежевац. На Звездари се могу наћи станови у Миријеву, Учитељском насељу и другим удаљенијим деловима општине. Такође, повољније цене квадрата могу се наћи на Цераку, у Филмском граду, Жаркову и Железнику, као и на Карабурми или у Борчи. Ту су и поједини блокови односно делови општина Нови Београд и Земун", каже Никола Радић, директор агенције "Аташе некретнине".

Он наводи да просечна цена стана у овим насељима најчешће не прелази 2.000 евра по квадрату, тако да она и јесу предмет куповине купаца који теже да дођу до првог стана.

"За стан од око 50 квадрата са спаваћом собом, потребно је издвојити око 100.000 евра са пропратним трошковима куповине. Купци од 25 до 45 година се јављају у више од 50% као купци стана, што се може закључити и по статистикама које води РГЗ. Када се ради о појединачним купцима они су релативно често млађи људи, од 20 до 35 година, са добрим примањима, док се парови одлучују за куповину првог стана, најчешће у старосној доби од 30 до 45 година", наводи Радић.

Локација и цена најважнији фактори

Он напомиње да су младима, када бирају стан, локација, коју одређују према својим животним потребама и цена која је одређена могућностима купца најважнији фактори. Интересује их и изглед објекта и спратност стана, инфраструктура насеља, а некима од њих и страна света према којој је орјентисан стан.

"Појединци најчешће купују мање једнособне и једноипособне станове од 20 до 45 квадрата, док парови најчешће, сходно потребама, купују станове веће од 50 квадрата, односно двособне и веће станове, у зависности од могућности", каже Радић.

Александра Михајловић напомиње да је за оне који тек излазе из родитељског дома, а нашли су први посао, једна од опција свакако и изнајмљивање стана.

Просечна цена месече кирије гарсоњере у Београду на 4зида је тренутно око 290 евра, за једнособан стан је потребно издвојити око 380 евра, а за веће квадратуре минимум 450 евра, наводи се у тексту 4зида.

image