Економија

Цене кирија у великим градовима: Где је најповољније, а где најскупље бити подстанар

Око 820 долара, колико је потребно издвојити за стан у главном граду, српску престоницу сврстава у ред средње високих кирија у свету, али и међу најскупље у региону
Цене кирија у великим градовима: Где је најповољније, а где најскупље бити подстанарGetty © NurPhoto

Цена изнајмљивања стана у центру Београда достигла је претходних месеци вртоглаве цифре, али ипак је и даље далеко нижа од кирија у светским метрополама. Око 820 долара, колико је потребно издвојити за стан у главном граду, српску престоницу сврстава у ред средње високих у свету, али и међу најскупље у региону. Према подацима портала "Нумбео", Београд је скупљи и од Москве, где месечна кирија у центру града у просеку износи око 739 долара.

С друге стране је Њујорк, где месечна кирија кошта више од 4.000 долара, а у врху листе најскупљих градова за подстанаре су и Сан Франциско, Сингапур и Бостон, где за рентирање стана у градском језгру треба издвојити више од 3.000 долара.

Између 2.000 и 3.000 долара потребно је издвојити за месечну кирију у Цириху, Лондону, Мајамију, Лос Анђелесу, Хонг Конгу, Сиднеју, Даблину, Ванкуверу и Дубаију.

Међу европским градовима, најскупљи су Амстердам са киријом од 1.937 долара, као и Копенхаген са 1.732 долара. У Милану, Минхену, Стокхолму и Паризу се једнособан стан у центру града може изнајмити за 1.400 до 1.500 евра. Просечна месечна кирија у Риму је нешто јефтинија, па рентирање кошта око 1.174 долара, док је у Бечу око 1.100 долара.

Од бивших југословенских република, рентирање стана у центру града скупље је једино у Љубљани, где кошта око 910 долара. Повољнији закуп у односу на Београд плаћају и подстанари у Загребу, где месечна кирија износи око 712 долара, Подгорици са 566 долара, али и у Сарајеву са око 300 долара.

Иако је Београд у златној средини, према подацима "Нумбеа" са киријом од око 820 долара, много горе се котира када се са овим подацима укрсте и просечне плате у свакој држави. 

Према анализи Тпортала, за најам једнособног стана ван центра града у Београду је потребно издвојити готово 60 посто просечне плате, док у Загребу на рентирање таквог стана одлази 40 посто плате. Месечни најам трособног стана ван центра у Београду кошта више од просечне плате (107 одсто), а у Загребу око две трећине просечне плате.

Након Београда, по скупоћи најма у односу на плате следе Подгорица (51 посто за једнособни стан и 89 посто за трособни), Варшава (46 посто за једнособни стан) и Праг (80 посто за трособни стан).

Најповољнији однос најамнина и плата има Сарајево, чији грађани за најам једнособног стана ван центра издвајају 28 посто просечне плате, а за трособни 43 посто. Због високих просечних плата, релативно мали део плате за најам стана издвајају и становници Берлина и Беча, премда су најамнине у тим градовима изразито високе.

Колико кошта кирија у центру Београда?

У Београду је традиционално највећа потражња за малим становима, а они се у свим великим градовима најбрже и најлакше издају.

Према подацима портала 4зида, гарсоњера у центру српске престонице кошта минимум 400 евра код Ботаничке баште, док је просечна цена закупа на Савском венцу  нешто нижа од 600 евра. Једнособни станови у центру града су у просеку од 500 до 600 евра, док станодавци за рентирање једноипособног стана у градском језгру траже минимум 600 евра.

"На Савском венцу је просечна цена месечног закупа једноипособног стана око 595 евра, док је на Звездари, код Вуковог споменика око 600 евра. На Врачару је око 620 евра, а у зградама у околини Ташмајдана је просечна цена кирије око 675 евра. На Старом граду је око 693 евра", каже за РТ Балкан Александра Михајловић пи ар менаџер 4зида.

Међу оглашеним становима на овом порталу истиче се Блок А на Новом Београду, где је просечна цена месечног рентирања једноипособног стана око 920 евра.

image