Економија

Пиће и смештај у Турској скоро дупло скупљи него лане: Инфлација највиша у последње две године

Инфлација у Турској је у мају порасла на 75,45 одсто и сада је највиша од новембра 2022. године
Пиће и смештај у Турској скоро дупло скупљи него лане: Инфлација највиша у последње две годинеGetty © Berkan Cetin

Годишња стопа инфлације у Турској је у мају порасла са априлских 69,8 одсто на 75,45 одсто, објавио је данас турски институт за статистику "Туркстат". Инфлација у Турској је сада највиша од новембра 2022. године.

У мају су на годишњем нивоу највише порасле цене у сектору образовања и то за 104,8 одсто, као и цене становања и комуналија 93,21 одсто, услуга у хотелима, кафеима и ресторанима 92,94 одсто и цене алкохолних пића и дувана 86,48 одсто.

Превоз је годишње поскупео за 79,10 одсто, услуге у здравству за 77,67 одсто, храна и безалкохолна пића за 70,14 одсто.

На месечном нивоу је инфлација порасла за 3,37 одсто у односу на април, наводи се на вебсајту "Туркстата".

Годишња стопа базне инфлације у Турској је у мају благо пала са 75,81 одсто на 74,98 одсто. Централна банка Турске одлучила је 25. маја да задржи референтну каматну стопу на 50 одсто, у складу са очекивањима тржишта.

Основни тренд месечне инфлације је мало попустио, али притисци су и даље присутни због инфлације у сектору услуга, раста цена хране и геополитичких ризика, истиче се у саопштењу Комитета за монетарну политику банке.

Потпредседник Турске Џевдет Јилмаз и министар финансија те земље Мехмет Шимшек представили су 13. маја мере штедње које треба да повећају ефикасност у јавном сектору Турске и помогну у борби са високом инфлацијом.

image