Економија

Претерали сте: Грађани организовали бојкот кафића и пекара у Турској

Турско Министарство трговине je почело да ради на закону за борбу против превисоких цена, а новом уредбом биће предвиђене новчане казне, али и мере привременог затварања фирми, за оне који превише подигну цену својих производа или услуга
Претерали сте: Грађани организовали бојкот кафића и пекара у ТурскојGetty © GocherImagery

Посланици у Турској јуче су у скупштини, поред тога што су одлучивали о важним законским предлозима, на дневном реду имали и расправу о томе како да се земља избори с великим растом цена. Наиме, како пишу турски медији, пре неколико недеља на друштвеним мрежама грађани су се побунили и организовали бојкот кафића, пекара, ресторана.

Људи су се побунили сматрајући да је прескупа шољица чаја која сада кошта 60 лира (око 200 динара), филџан кафе који кошта 80 лира или један колачић од 110 лира и затражили од власти да регулише то што, како су навели, угоститељи самовољно подижу цене и уз то смањују порције.

Да је ова грађанска иницијатива уродила плодом, сведочи вест да је Министарство трговине почело да ради на закону за борбу против превисоких цена, а новом уредбом биће предвиђене новчане казне, али и мере привременог затварања фирми, за оне који превише подигну цену својих производа или услуга. Нацрт уредбе је припремљен и очекује се да ће финална верзија бити достављена скупштини ових дана.

Закупци кафића, ресторана и продавница кажу да се слажу да постоје они који су претерали са подизањем цена и да једна шољица кафе која кафеџију кошта четири лире не може бити продата за 80 лира и да су због таквих примера сада сви у проблему.

Међутим, због инфлације трошкови нормалног пословања данас су утростручени у односу на оне пре две године, објаснио је један од угоститеља, додајући да су главне ставке њихових трошкова рачуни - закупнина, ПДВ, струја и трошкови за запослене. Они истичу и да не послују сви под истим условима, јер су кирије за оне који се налазе, на пример, у главној улици, много више него ако су у споредној улици.

"Не можете нас све ставити у исту категорију. Само ако се узму у обзир сви параметри, онда се може добити правично решење за све ове проблеме", истичу угоститељи.

А док се тај проблем не реши, грађани су решили да бојкотују ресторане, кафиће и пекаре у Истанбулу, Анкари и другим градовима, пишу турски медији.

У тој земљи инфлација из године у годину расте. Годишња стопа инфлације, на пример, у фебруару убрзала је са јануарских 64,86 одсто на 67,07 одсто, објавио је Турски институт за статистику Туркстат.

Инфлација у Турској је тада била највиша за последњих 15 месеци, а храна и безалкохолна пића су годишње поскупели за 71,12 одсто, алкохолна пића и дуван за 63,09 одсто, а одећа и обућа за 43,44 одсто.

image
VV inauguration
banner