Економија

ЕПС: Продаја српског енергетског гиганта није и неће бити тема

У "Електропривреди Србије" кажу да је једина намера свих промена које су евидентне та да ЕПС, као кључна државна компанија, остане стуб енергетске стабилности Србије, али као профитабилна, тржишно оријентисана компанија на понос сваком запосленом
ЕПС: Продаја српског енергетског гиганта није и неће бити тема© © Amir Hamzagic/ATAImages

"Електропривреда Србије" (ЕПС) саопштила је данас да Странка слободе и правде (ССП) наставља са скретањем пажње јавности са квалитативних дугочеканих промена које се дешавају у ЕПС-у и да су тој странци усвајање Плана трансформације и именовање генералног директора на основу јавног конкурса "камење у њиховим ципелама" па се враћају на стару одавно демантовану причу о приватизацији.

Како наглашавају из ЕПС-а, председник ССП Драган Ђилас свесно обмањује јавност и то ни мање ни више него из Лазаревца, вероватно с намером да дижући непотребну панику заправо успори промене које су запосленима у ЕПС-у преко потребне.

"Зарад јавности важно је да јасно и гласно још једном поручимо да нико нити у руководству компаније, нити у држави никада није ни помислио на продају српског енергетског гиганта, то није и неће бити тема", наводи се у саопштењу акционарског друштва (АД) ЕПС.

У тој компанији наглашавају и да је једина намера свих промена које су евидентне та да ЕПС, као кључна државна компанија, остане стуб енергетске стабилности Србије, али као профитабилна, тржишно оријентисана компанија на понос сваком запосленом.

Подсећају и на чињенице да ЕПС први пут има Надзорни одбор који чине домаћи и страни стручњаци који су именовани на основу престижних професионалних каријера, а не политичких оријентација, као и да та електроенергетска компанија први пут има јасно дефинисан План трансформације који је добио подршку Међународног монетарног фонда (ММФ).

"ЕПС први пут има генералног директора именованог од стране професионалног Надзорног одбора, а не Владе, и то на основу јавног конкурса. Генерални директор је именован у законском року, у складу са Законом о привредним друштвима у власништву државе и он ће заједно са извршним менаџментом бити кључни носилац трансформације компаније", пише у саопштењу.

Истиче се и да је нови генерални директор ЕПС-а инжењер електротехнике са више од 30 година искуства, највећим делом управо у тој компанији, као и да је професионалац без мрље у каријери, уважени члан како колектива тако и научне и стручне јавности. Надзорни одбор АД ЕПС је јуче је у законском року именовао Душана Живковића за генералног директора компаније и то је први пут после осам година да је директор ЕПС-а изабран путем конкурса.

Председник странке ССП Драган Ђилас је тим поводом у Лазаревцу рекао да је ЕПС добио директора који се "неће много мешати у свој посао" тврдећи да ће сад моћи да се "неометано настави уништавање највеће српске компаније".

image