Економија

Норвешки амбасадор: Тренутно стање у ЕПС није привлачно западним страним инвеститорима

Норвешка фирма "Ристад енерџи" неће препоручити Влади Србије отпуштања запослених у ЕПС-у, и не постоји план масовног отпуштања, рекао је Јерн Еуген Јелста
Норвешки амбасадор: Тренутно стање у ЕПС није привлачно западним страним инвеститоримаGetty © Oli Scarff

Норвешке компаније нису заинтересоване за куповину "Електропривреде Србије" (ЕПС), а тренутни ангажман Норвешке у реформи и реструктурирању енергетског сектора у Србији резултат је захтева српских власти и укорењен је у стратешком партнерству наших двеју земаља, изјавио је амбасадор Норвешке у Србији Јерн Еуген Јелста и истакао да не постоји план масовног отпуштања у ЕПС-у.

Он је у интервјуу за "Данас" рекао да Норвешка може са Србијом да подели своја искуства из професионалног управљања и побољшања учинка у енергетском сектору и да пренесе шта је у Норвешкој успело, али да ће конкретне одлуке и курс реформи донети Влада Србије.

"Норвешка снажно подржава државно власништво у том сектору, с обзиром на његов друштвени значај и кључну улогу за националну економију", рекао је он и додао да ће ЕПС без сумње и даље бити српска компанија.

Навео је да тренутно стање у ЕПС-у није привлачно западним страним инвеститорима, с обзиром на доминантну улогу производње енергије на бази угља и недостатак корпоративне културе која одражава међународне принципе корпоративног управљања.

Одговарајући на питање каква је улога норвешких представника у Надзорном одбору ЕПС-а, Јелста је навео да је задатак професионализација и ефективност ЕПС-а у циљу повећања транспарентности, продуктивности и интегритета.

Према његовим речима, циљ је да се ЕПС оспособи да одговори на изазове повећане енергетске потражње домаћинстава и српских предузећа, као и да одговори на изазове енергетске безбедности.

"И да не заборавимо да ЕПС временом треба да постане много 'зеленија' компанија са решењима за производњу из обновљивих извора. Да би се ово постигло, Надзорни одбор мора имати висок ниво аутономије у оперативним, стратешким и финансијским питањима", рекао је амбасадор Јелста.

Он је нагласио да би Надзорни одбор требало да буде главни покретач реформи и трансформације, а када је реч о кредибилитету норвешких чланова одбора, истакао је да они имају знање и искуство у управљању енергијом и дуге каријере у европским енергетским компанијама и ентитетима.

Јелста је, одговарајући на питање да ли ће норвешка фирма "Ристад енерџи" препоручити Влади Србије отпуштања запослених у ЕПС-у, рекао да не постоји план масовног отпуштања, као и да се то не поставља као питање, већ да је фокус на побољшању учинка компаније.

image