Србија и Балкан

Премијерка Брнабић: Нећемо приватизовати ЕПС јер је национално благо

Електропривреда Србије биће још јача и остаће искључиво у власништву Србије
Премијерка Брнабић: Нећемо приватизовати ЕПС јер је национално благо© FOTO TANJUG/ RADE PRELIĆ/ nr

Премијерка Ана Брнабић изјавила је у Народној скупштини Србије да ЕПС неће бити приватизован пошто представља национално благо и да ће боље функционисати као акционарско друштво.

"Нећемо продавати ни приватизовати ЕПС. Желимо да га учинимо јачим и бољим. ЕПС је наше национално благо. Да, ићи ћемо ка зеленој транзицији, али ћемо то радити постепено како бисмо се побринули за сваког рудара, за сваку породицу и за сваког запосленог у ЕПС-у управо онако како смо радили у последњих 10 година", рекла је председница Владе Србије одговарајући на питања у вези са ЕПС-ом посланика Радомира Лазовића из Зелено левог клуба.

Истакла је и да ће "ЕПС боље функционисати као АД и биће ефикасно заштићен од злоупотреба политичких елита", те да је управо претходна власт користила ЕПС, као и РБ Колубару, како би извлачила новац из тог предузећа, што више неће бити могуће.

"Што се тиче приватизације ЕПС-а, не говорите истину, нико није рекао било шта друго, од представника владе и ресорне министарке, већ да се ЕПС неће приватизовати. Немамо намеру да приватизујемо ЕПС, који је национално благо", истакла је Брнабићева и додала да "из статуса ЕПС-а није уклоњен члан о забрани отуђења имовине, јер такав члан није ни постојао".

Навела је да Зелено леви клуб полази од својих коалиционих партнера који су, када су били на власти, приватизовали све, од изворишта воде до НИС-а.

"Ваши коалициони партнери или жељени коалициони партнери су затворили 500.000 радних места. Ви бисте наставили том путањом. Ми смо отворили 500.000 радних места, бринућемо се о сваком рудару и свакој породици, а ЕПС ће бити још јачи и остаће да буде само и искључиво у власништву Србије", поручила је Брнабићева.

Одговарајући на питање зашто ће Скупштина ЕПС АД имати само једног члана – министарку енергетике Дубравку Ђедовић, премијерка је рекла да је то зато што ће један оснивач и један власник ЕПС-а имати самим тим и једног члана у Скупштини ЕПС АД.

"Да се не би бавила влада тиме, пренела је то на свог једног министра, шта је ту чудно?", запитала је Брнабићева и додала да је оснивач пренео то на овлашћено лице.

Поручила је да ће ЕПС, као и друга државна предузећа, бити професионализован.

"Успели смо да решимо у великој мери проблеме у ЕПС-у", закључила је премијерка.

image