Србија и Балкан

Одлука владе: ЕПС постаје АД, наставља да обавља делатности јавног предузећа

Једини власник досадашњег јавног, а убудуће акционарског друштва ЕПС је Република Србија
Одлука владе: ЕПС постаје АД, наставља да обавља делатности јавног предузећаwww.globallookpress.com © © Svetlana Vozmilova

Влада Србије донела је Одлуку о промени правне форме Јавног предузећа  "Електропривреда Србије" у нејавно акционарско друштво са 36,5 милиона акција, од којих свака номинално вреди 10.000 динара, објављено је у "Службеном гласнику".

У одлуци се наводи да ће "Електропривреда Србије" убудуће бити акционарско друштво и истиче, како преноси Танјуг, да ће ЕПС АД наставити да обавља делатности јавног предузећа, на исти начин као и пре промене правне форме.

ЕПС АД ће остати власник целокупне имовине Јавног предузећа и дужник свих обавеза Јавног предузећа, а судски поступци у име, односно против ЕПС-а настављају се.

Како се наводи, сви уговори ЕПС-а остају на снази без потребе закључења посебних анекса.

Укупан акцијски капитал ЕПС-а износи 365,1 милијарду динара а на основу ове одлуке Владе Србије биће формирана књига акционара након регистрације акција код Централног регистра, депоа и клиринга хартија од вредности.

Одлука Владе Србије донета је на основу Закона о привредним друштвима и Закона о Влади, наводи се у одлуци објављеној у "Службеном гласнику".

Једини власник досадашњег јавног, а убудуће акционарског друштва ЕПС је Република Србија.

 

image