Економија

Европљанима доста украјинских јаја: Испунили квоту за ову годину, сада уводе царине

Европска индустрија јаја се жалила да је прилив јефтинијих украјинских залиха ометао опоравак производње од избијања птичијег грипа последњих година које су опустошиле јата живине
Европљанима доста украјинских јаја: Испунили квоту за ову годину, сада уводе царинеwww.globallookpress.com © Petrov Sergey

Европска комисија увешће царине на увоз јаја из Украјине у Европску унију у наредне две недеље након што је достигнут претходно договорени годишњи праг за тај увоз, рекао је данас портпарол.

ЕУ је поставила ограничења за увоз одређених пољопривредних производа из Украјине након одобрења слободне трговине што је био део помоћи привреди земље након напада Русије 2022. године, што је довело до таласа протеста пољопривредника током ове године, пренео је Ројтерс.

Према подацима Европске уније, увоз јаја у ЕУ прошле године скочио за три четвртине и наставио да расте почетком ове године, а Украјина је водећи добављач.

Европска индустрија јаја се жалила да је прилив јефтинијих украјинских залиха ометао опоравак производње од избијања птичијег грипа последњих година које су опустошиле јата живине.

Ограничења ЕУ на увоз пољопривредних производа из Украјине такође обухватају живину, шећер, гриз, кукуруз и мед.

Европска комисија објавила је у уторак да ће увести царине на увоз овса из Украјине након што се постигне горња граница увезене количине житарица.

Украјина је крајем маја саопштила да ће забранити извоз шећера у ЕУ до краја ове године пошто је достигнут лимит обима, иако подаци Европске уније показују да је скоро 44.000 метричких тона остало доступно од укупно око 263.000 тона.

image