Економија

Где је најскупља кајгана на свету: Зашто су јаја у Србији скоро три пута скупља него у Русији

Јаје у Русији кошта око 12 динара, док је најскупља кајгана на Новом Зеланду, где је цена једног јајета чак 61 динар
Где је најскупља кајгана на свету: Зашто су јаја у Србији скоро три пута скупља него у Русијиwww.globallookpress.com © Jochen Tack

Потрошачи у Русији најмање троше на куповину јаја, јер комад кошта око 12 динара, док је најскупља кајгана на Новом Зеланду, где је цена једног јајета чак 61 динар. Србија је на 20. месту, јер за комад треба издвојити у просеку око 33 динара, што је готово три пута више него у Русији, али и готово упола мање него на Новом Зеланду. То је показала анализа "Глобал Продукт Прајсис" који пореди цене намирница широм света. 

На основу 82 земље укључене у базу података овог портала, просечна цена пакета јаја је 2,92 долара, око 314 динара, односно 26 по комаду. Цена јаја коју они приказују је за 12 комада неорганских јаја величине М, у децембру 2023. године.

"Према најновијим подацима, најнижа цена је била 1,35 долара у Русији, а највиша 6,85 долара на Новом Зеланду. Податке прикупља наш интерни тим, а у свакој земљи користимо најмање три извора података о ценама, као што су велики ланци продавница и онлајн продавци", наводе на порталу "Глобал Продукт Прајсис".

Цена од 33 динара по комаду, коју рачунају на овом порталу значајно је већа од цена које приказује Републички завод за статистику (РЗС), јер домаћи статистичари бележе податке за све врсте јаја, док су истраживачи са "Глобал Продукт Прајсис" бележили цене само једне врсте - неорганских јаја величине М.

Према подацима РЗС за прву недељу 2024. године, у Београду је распон цена био од 20 до 24,99 динара.

Крајем 2020. године просечна цена кокошијег јајета у продавницама у Србији је била 13 динара, годину дана касније скоро 16, док је у децембру прошле године јаје у просеку коштало 21 динар.

Према последњим подацима Републичког завода за статистику из прве недеље јануара, најчешћа цена јаја у продавницама у 17 градова које статистичари прате је била 24 динара, док су на пијацама у распону од 18 у Смедереву и Краљеву до 26 динара у Ваљеву.

То су просечне цене које бележе статистичари, али се на тезгама и у млечним халама јаја продају и за 40 динара, али она која произвођачи представљају као најквалитетнија - органска, од кока које шетају по дворишту.

Цене јаја у целом свету у другој половини прошле године драстично су порасле, а уз цене сточне хране и енергената, највише је на тај раст утицала епидемија птичјег грипа.

"У Европи је главни разлог за поскупљење птичији грип, јер је ова болест која је карактеристична за дивље птице ушла на фарме. То је утицало на количину јаја која су на тржишту и због веће потражње дошло је до драстичног раста цена. Код нас је пик био крајем 2022. године", рекао је Ненад Будимовић, председник Удружења за сточарство Привредне коморе Србије за РТ Балкан.

Он не очекује да ће цене јаја у Србији расти, јер сматра да произвођачима иде на руку што су пале цене житарица, а сточна храна је основни параметар за формирање цене јаја.

Цене хране су на глобалном нивоу у протеклих годину дана највише гурале инфлацију, али су јаја у многим државама испливала као један од производа који је убедљиво највише поскупео. Протеински доручак је скупљи и у Америци и у Европи, а и у Русији је цена јаја доспела у жижу јавности крајем прошле године.

О њиховој цени причао је и председник Русије Владимир Путин и објаснио да је узрок поскупљења повећана тражња, коју произвођачи нису испратили повећањем производње, а на време нису увезене ни неопходне количине из иностранства.

Иако су јаја у продавницама и на пијацама у Русији најјефтинија међу 82 земље, али она су за годину дана, порасла за 46,2%, што их чини прехрамбеним производом који је највише поскупео у земљи. Руски председник Владимир Путин је рекао у децембру да су власти већ одлучиле да повећају увоз "у одговарајућем обиму" и да ће се ситуација "без сумње поправити".

image