Економија

Колико кошта вожња до мора: За путарину и више од 50 евра

Иако је било најављено да ће употреба ТАГ уређаја бити омогућена и у Грчкој и Хрватској, она је до сада успостављена само у Северној Македонији и Црној Гори
Колико кошта вожња до мора: За путарину и више од 50 евраGetty © stock photo

За грађане који на море путују аутомобилом, осим горива чија цена претходних недеља у Србији расте, значајан издатак је и путарина. Ова ставка ће оне који крећу из Београда и планирају да проведу годишњи одмор у неком од летовалишта на Халкидикију коштати око 50 евра у оба смера, док је путарина до Неа Врасне и Аспровалте, као и до Тасоса и назад око 60 евра. За удаљеније дестинације на којима летују српски туристи, попут  Парге и Лефкаде је потребно 70 до 80 евра у оба правца.

Иако је било најављено да ће употреба ТАГ уређаја бити омогућена и у Грчкој и Хрватској, она је до сада успостављена само у Северној Македонији и Црној Гори, тако да возачи који имају српски ТАГ, пре пута могу да га прилагоде у некој од пословница "Путева Србије", ЈП "Пошта Србије" и на продајним местима Ауто-мото савеза Србије и да тако избегну гужве на наплатним рампама.

Путарина кроз Србију

За оне који на пут крећу у Грчку преко Северне Македоније из Београда до Прешева путарина је 1.720 динара. Из Новог Сада укупан износ путарина у Србији је 2.010 динара, а путници који у Грчку полазе из Суботице плаћаће 2.450 динара у једном правцу. Пут до Северне Македоније из Ниша ове године возаче ће коштати од 700 до 790 динара, у зависности од тога на којој градској наплатној рампи се укључе.

Кроз Северну Македонију за седам евра

Возачи на путу до Евзонија пролазе кроз пет наплатних станица на ауто-путу кроз Северну Македонију.

Прва се налази на око 15 километара од границе, а путарина кошта 60 денара, односно један евро. Друга наплатна рампа је у близини Велеса и на њој је путарина 80 денара или 1,5 евро. Трећа се налази пре искључења за Прилеп и Битољ, а плаћа се 60 денара, односно 1 евро. Још једна наплатна рампа је код Демир Капије, а цена путарине је 80 денара или 1,5 евра, док је пета код Ђевђелије, где је путарина најскупља и кошта 100 денара, односно 2 евра. Укупан износ путарина кроз Северну Македонију је 380 денара или 7 евра.

Кроз Грчку до Халкидикија за три евра 

Прва наплатна рампа у Грчкој је већ након 500 метара од граничног прелаза Евзони, а путарина на њој кошта 2,40 евра. Туристи који иду на Халкидики платиће још једну путарину, на обилазници код Солуна, у износу од 0,55 евра, што укупно износи 2,95 евра.

Сви који летују на јонској обали мораће за путарине кроз Грчку да издвоје укупно 16,90 евра ако летују на Лефкади. Они који ове године одлуче да летују на потезу Сивота - Парга - Врахос - Превеза путарине у Грчкој ће платити укупно 13,25 евра.

Ако летујете у Солунској регији, односно у Ставросу, Аспровалти, Врасни од ове године имате четири наплатне рампе од уласка у Грчку, а укупна цена путарина до Аспровалте износи 7,45 евра.

У Црној Гори се плаћа и у тунелу

Око пола милиона грађана Србије летује у Црној Гори. Они који путују у Будву, Бечиће, Котор, Сутоморе или неко друго место на Јадранском мору, могу се укључити на ауто-пут "Милош Велики", а прва наплатна рампа је код Обреновца. Путарина до Прељине кошта 510, а до Паковраће 560 динара. У Црној Гори се путарина плаћа за  деоницу од Смоковца до Матешева и кошта 3,5 евра. На путу Подгорица-Бар плаћа се накнада за пролазак кроз тунел Созина у износу од 2,5 евра за аутомобил.

Хрватска диже цене у сезони

Од 1. јула до 30. септембра Хрватска поново уводи скупље сезонске путарине за десет посто, осим за камионе и аутобусе. Из "Хрватских аутоцеста" су најавили да од данас за прву групу возила, цена путарина на ауто-путу А1 на деоници од Загреба до Карловца кошта 2,80 евра уместо досадашњих 2,50 евра, док се на деоници Загреб–Дугопоље цена повећава на 26,40 евра уместо досадашњих 24 евра.

Деоница Загреб–Ријека ће коштати 10,10 евра, а до сада је била 9,20 евра, док ће на деоници Загреб–Горичан коштати 6,40 евра, уместо 5,80 евра.

Деоница Загреб–Липовац на А3 поскупљује на 18,60 евра са 16,90 евра, а Загреб–Осијек на 17,70 евра са 16,10 евра.

Из ХАЦ-а подсећају да су сезонске цене путарина уведене 2017. године, али и да се последње четири године, током и након ковид кризе, нису примењивале, као једна од мера подршке грађанима и економији у туристичкој сезони.

И Албанија је последњих година постала популарна туристичка дестинација за наше туристе. Путарина на ауто-путевима нема, а једино се плаћа накнада од пет евра за пролазак кроз тунел након места Кукеш, по уласку у Албанију. 

image