Колумне и интервјуи

Мина Караџић у Крагујевцу: Изложба о ћерки Вука Караџића, пријатељици браће Грим и Ранкеа

Мина Караџић је била свестрана личност која је пре свега помагала своме оцу Вуку, наша прва сликарка и преводилац српске народне умотворине на немачки
Мина Караџић у Крагујевцу: Изложба о ћерки Вука Караџића, пријатељици браће Грим и Ранкеа© Приватни албум

Изложба о Мини Караџић, ћерки Вука Стефановић Караџића, чији је аутор Светлана Матић, отворена је у Народној библиотеци "Вук Караџић" у Крагујевцу.

Директорка библиотеке Анђела Огњановић похваљује труд и предани рад професорке Матић на томе да Минин лик и дело отргне од заборава, истичући да је такав рад резултирао са више пројеката и акција које су имале велики значај за српску дијаспору у Бечу.

Матић је истакла да је друштво "Вилхелмина Мина Караџић", на чијем је челу, до сада поставило спомен-плочу у Бечу, основало библиотеку која носи Минино име, установило награду "Мина Караџић", као и то да је следећи пројекат друштва изложба о Милици Стојадиновић Српкињи. Њена књига "Певам дању, певам ноћу - Писма Мини Караџић" је основа ове изложбе у Крагујевцу.

"Мина је свестрана личност која је пре свега помагала своме оцу Вуку, водила коресподенцију са више од 300 особа, била наша прва сликарка, уз Катарину Ивановић, и преводила српске народне умотворине на немачки. Била је важна фигура у културној сцени Беча, а међу пријатеље убрајала је браћу Грим, Леополда Ранкеа и друге великане тог доба" рекла је Матићева.

Симболика поставке о Мини Караџић у Крагујевцу је утолико већа ако се зна да је Вук свој рад на сакупљању српске културе баштине започео баш у Шумадији.

image