Култура

У Београду отворен фестивал руског филма и анимације "Свет чуда"

Фестивал руског филма и анимације "Свет чуда" одржава се од 27. до 31. октобра, у организацији филмских студија "М. Горки" и "Сојузмултфилм", у партнерству с Росотрудничеством, "Росијском газетом", као и са Српским одељењем Међународног фонда Духовног Јединства народа
У Београду отворен фестивал руског филма и анимације "Свет чуда"

Фестивал руског филма и анимације "Свет чуда" почео је вечерас у Руском дому у Београду, а према речима организатора, фестивал ће постати основа за неколико истоимених дечијих и омладинских филмских форума.

"За време трајања фестивала, филмови и цртани филмови неће бити приказани само овде у Руском дому, већ и у Старој Пазови, Новом Саду, програм укључује и Сајам књига", рекла је генерална директорка за развој филмског студија "Горки" Јулија Давидова за РТ Балкан.

На питање наше редакције да ли постоји могућност да неки филмови и цртани филмови буду приказани на телевизији, филмски рецензент и продуцент Фестивала Сузана Алперина казала је да је "Сојузмултфилм" већ склопило уговоре са српском телевизијом за приказивање неких филмова који су веома популарни.

Алперина је истакла да је овај фестивал настао спонтано, а Србија је била прва земља у којој је одржах.

"Када смо то урадили, видели смо невероватно интересовање. Нисмо то ни сами очекивали, мислили смо да ћемо само приказати цртане филмове, али смо добили веома позитивну реакцију публике и стога се, наравно, причало о да морамо да наставимо са радом", рекла је.

Према њеним речима, фестивал је добио величанствено име "Свет чуда", које звучи као да "чудо заиста даје своју светлост".

Генерални директор "Сојузмултфилма" Борис Машковцев истакао је да је кључна прагматичност при склапању уговора и договора спрске стране и руских филмских студија.

"То је посао који може да траје неколико година, али сам сигуран да ће публика брзо видети резултате тих преговора. Тренутно смо донели и неке филмове који ће бити преведени на спрски језик и биће приказани на телевизији", казао је Машковцев.

Он је нагласио да ће осим филмова и цртаних филмова бити одржани и курсеви специјалиста из дечјег центра "Сојузмултфилм", у оквиру којих ће гости фестивала, заједно са стручњацима, моћи да креирају сопствени анимирани филм.

"Уверени смо да овај културни дијалог између одраслих и деце треба да се изрази у разним аспектима, укључујући и образовне активности. У овом случају можемо одгајати хармоничну, већ одраслу особу", рекао је Машковцев.

Како је нагласио, то је задатак мисије сваког фестивала - како покренути дијалог између земаља и које садржаје можемо да понудимо публици.

Фестивал руског филма и анимације "Свет чуда" одржава се од 27. до 31. октобра, у организацији филмских студија "М. Горки" и "Сојузмултфилм", у партнерству с Росотрудничеством, "Росијском газетом", као и са Српским одељењем Међународног фонда Духовног Јединства народа.

Планирано је да се слични фестивали одрже и у другим земљама Балкана, у земљама ЗНД и Азијско-пацифичког региона.

image