Култура

На Мехтину иницијативу: Београдска филхармонија у Кини свечано отвара центар "Појас и пут"

Сматрајући да Београдска филхармонија заслужује место у оркестарској лиги шампиона, маестро је позвао Филхармонију да заједнички одрже концерте у најпрестижнијим дворанама света, али је, на обострану жалост, био приморан да из здравствених разлога откаже своје учешће
На Мехтину иницијативу: Београдска филхармонија у Кини свечано отвара центар "Појас и пут"© FOTO TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/ bs

Београдска филхармонија путује на турнеју по Кини од 4. до 20. новембра, током које ће, предвођена диригентом Немеаом Јарвијем, одржати концерте у Сијану, Пекингу и Шангају, најавили су из Филхармоније.

У светлу прославе стогодишњице оркестра, Београдској филхармонији је указана част да свечано отвори Центар за културу и уметност "Појас и пут" у Сијану, а век поноса оркестар ће представити у најзначајнијим светским дворанама попут Националног центра за извођачке уметности у Пекингу и величанственој сали Великог театра Шангаја.

Кинеска турнеја Београдске филхармоније дошла је на иницијативу највећег филхармонијског пријатеља, маестра Зубина Мехте, у жељи да подржи међународну промоцију оркестра у музичким центрима високе селекције где се представљају искључиво најбољи међу најбољима.

Сматрајући да Београдска филхармонија заслужује место у оркестарској лиги шампиона, Мехта је позвао Филхармонију да заједнички одрже концерте у најпрестижнијим дворанама света, али је, на обострану жалост, био приморан да из здравствених разлога откаже своје учешће.

Међутим, палицу над Београдском филхармонијом у Кини, преузима диригентски бард Неме Јарви, маестро који је предводник чувене диригентске и музичке династије.

Јарви је један од најцењенијих диригената света, вишедеценијске блиставе каријере, у коју се убрајају предвођења најпроминентнијих оркестара и солиста највишег калибра, као и преко 450 остварених снимака.

У стогодишњој филхармонијској историји забележена су три наступа са маестром, а сусрети у Кини ће бити након готово 50 година.

Почетак турнеје Београдске филхармоније је 8. новембра у Сијану и то уз свечано отварање концертне дворане Центра за културу и уметност "Појас и пут", на догађају од изузетног значаја за овај град познат као почетна тачка "Пута свиле".

Потом ће 14. новембра оркестар наступити у Пекингу у једној од најимпресивнијих концертних дворана света - Националном центру за извођачку уметност, као централни догађај Међународног оркестарског форума који окупља представнике водећих оркестара света.

Турнеју крунише концерт у Шангају 18. новембра у Сали Великог театра у оквиру престижног шангајског међународног фестивала.

Током турнеје Београдска филхармонија ће наступити са врсним солистима, виртуозима на виолини, Ђованијем Заноном и Хуангом Менглом, а на програму су дела Чајковског, Вердија, Берлиоза и Бетовена.

image