Култура

Дан Народног позоришта у Београду: Ненаду Јездићу уручена награда "Раша Плаовић" (ВИДЕО)

За најбољу представу, на редовном репертоару националног театра, проглашена представа "Очеви и оци" у режији Вељка Мићуновића, а међу глумцима награђени Небојша Дугалић, Наташа Нинковић, Нела Михајловић...
Дан Народног позоришта у Београду: Ненаду Јездићу уручена награда "Раша Плаовић" (ВИДЕО)© FOTO TANJUG / STRAHINJA AĆIMOVIĆ

Дан Народног позоришта у Београду, које данас прославља 155 година постојања, обележено је на Великој сцени националног театра доделом награда. Том приликом уручено је престижно признање "Раша Плаовић" глумцу Ненаду Јездићу за улогу у представи "Развојни пут Боре Шнајдера" Александра Поповића, у адаптацији и режији Егона Савина и продукцији Југословенског драмског позоришта.

"У животу сваког глумца важно је да током сазревања поред себе некад има редитеља какав је Савин, који верује у глумца више него што он верује у себе самог", рекао је, између осталог, Јездић. 

"Овај дан и овај повод сматрао бих недореченим и непотпуним, а да се данас не присетимо силних наглих одлазака и губитака наших великих пријатеља и уметника, дивних драгих и вољених људи. Желео бих да позовем на једну молитву и сећање на све оне који су нас напустили скоро", рекао је надахнуто драмски уметник и одао почаст Жарку Лаушевићу, Јагошу Марковићу, све до ранијих одлазака - Драгана Николића, Петра Краља, Петра Банићевића...

"Да се тако барем накратко сетимо свих оних који нису више са нама, а били су нам инспирација, заслужни су и учинили су што смо сви сада овде данас да славимо 155 година Народног позоришта. Верујте ми, 155 није мало, данас славимо ту годину националног театра, а врло брзо ће то бити 255 година", закључио је Ненад Јездић и примио награду "Раша Плаовић".

Управник Народног позоришта, глумац Светислав Буле Гонцић истакао је да у прослави 155. рођендана Народног позоришта "морамо увек да се присетимо оних због којих постојимо, који су основали ово позориште и развили визију за ансамбл Драме, Балета и Опере".

Гонцић је нагласио да је потребно да сви чувају ту традицију националног театра, али и да се претвори у нешто ново, након 155 година. Управник је подсетио да је ова година посвећена великом јубилеју - 100 година од оснивања српског Балета, док ће 2024. бити посвета нашем великом комедиографу Браниславу Нушићу (1864-1938).

"У последњих неколико година, Народно позориште има снагу, мудрост и способност да реализује најозбиљније уметничке захтеве и оствари врхунске резултате. Свако вече сија светло знања и уметности на нашој сцени, не дозволите да се то светло икада угаси", поручио је Гонцић.

"Очеви и оци" најбоља представа, најбољи глумци Дугалић и Нинковићева

Награду за најбољу представу у целини, у оквиру редовног репертоара Народног позоршта, освојила је представа "Очеви и оци" у драматизацији Кате Ђармати према чувеном роману Слободана Селенића, редитеља Вељка Мићуновића, који је примио награду у име читавог ансамбла.

Глумци Небојша Дугалић и Наташа Нинковић добили су награде за најбоља индивидуална премијерна уметничка остварења за улоге Магбета и Лејди Магбет у трагедији Вилијама Шекспира "Магбет". Нела Михаиловић у истој категорији је освојила награду за "Урнебесну трагедију" Душана Ковачевића. Иначе, обе представе је режирао недавно преминули редитељ Јагош Марковић, награђен постхумно плакетом поводом значајних активности у животу и раду Народног позоришта.

Печат за допринос и раду театра добили су глумци: Вања Ејдус, Никола Ристановски, Бранко Бане Видаковић, ансамбл представе "Рат и мир", редитељи Егон Савин и Татјана Мандић Ригонат, Народно позориште Републике Српске из Бања Луке и други.

Похвале по одлуци Управног одбора театра примили су: комплетан глумачки ансамбл представе "Наш разред" за изузетну колективну игру, и појединачни глумци: Иван Босиљчић (за ускакање у комад "Рат и мир" уместо Хаџи Ненада Маричића), Вучић Перовић, Зорана Бећић Ђорђевић, Драган Секулић, Петар Стругар, Ивана Шћепановић, Недим Незировић...

image