Култура

Ускоро пред публиком: Музеј града Београда припрема простор за купљену слику Паје Јовановића

Слика "Одмор башибозука" Паје Јовановића, недавно купљена на у аукцији у Лондону, највреднија је аквизиција у историји музеја, истиче директорка Јелена Медаковић
Ускоро пред публиком: Музеј града Београда припрема простор за купљену слику Паје Јовановића© Sothebys

Музеј града Београда се припрема за долазак слике "Одмор башибозука" Паје Јовановића, а ову институцију у 2024. очекују гостовања у Љубљани и Пекингу, бројне изложбе и радови на згради у Ресавској улици, поручила је директорка Музеја Јелена Медаковић.

Слика Паје Јовановића "Одмор башибозука" купљена је на аукцији код Сотбија у Лондону за 349.500 евра (304.800 фунти).

У Музеју града Београда здушно чекају изложбу слике Паје Јовановића "Одмор башибозука", која је њихова "највреднија аквизиција икада", а након недавне аукцијске куповине она још није стигла из Лондона.

"Музеј града Београда као и сваки музеј се бави аквизицијама најподробније и најпромишљеније. Увек нам је у плану добра аквизиција, прихватање доброг поклона. Да ли ћемо поновити овако велики успех не знам. Можда се појави у перспективи", навела је Медаковић у изјави за Танјуг.

Поновивши да је слика "Одмор башибозука" изванредно постигнуће, Медаковић је додала да у музеју припремају "простор у коме ће Београђани моћи да је виде чим буде дошла у Србију".

Велики планови Музеја за наредне године

Према њеним речима, ову излагачку сезону обележиће у мају велика изложба савремених француских уметника, "чије каријере значе широм Европе, не само на француској ликовној сцени".

Сезону ће отворити сликар Иван Грубанов са великом ретроспективом, а што се тиче иностраног програма у Музеју града Београда посебно се радују гостовању у мају у Љубљани.

Медаковић је рекла да ће у главном граду Словеније отворити месец културе са поставком Музеја града Београда која прича о почецима спорта, олимпизма и соколским друштвима.

"Радујемо се много и поставци у Пекингу у нашем Центру за културу 'Иво Андрић' где одлазимо са поставком о нашем једином нобеловцу, са експонатима које ћемо поклонити и оставити у центру, наравно причамо о репликама", најавила је Медаковић.

Медаковић је рекла да од пролећа очекује да ће пуном паром ићи радови на згради музеја у Ресавској улици, и додала да је у питању "велика, изузетно захтевна реконструкција која ће, након завршетка, у пуном сјају представити" Музеј града Београда.

image