Култура

Шушљик поново као Свети Сава: "У име оца и сина" у Народном позоришту

Представа коју ће ансамбл националног театра премијерно одиграти на дан Светог Саве, 27. јануара, у режији Милана Караџића, бави се последњим делом велике драмске епопеје Милана Витезовића који прати период од замонашења Растка Немањића па до његове смрти
Шушљик поново као Свети Сава: "У име оца и сина" у Народном позоришту© FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIĆ/ bs..

Након више од три деценије од представе "Принц Растко, монах Сава", која је играна на сцени Позоришта "Бошко Буха" и у којој је глумац Горан Шушљик први пут стао на сцену, одмах у насловној роли, Народно позориште је урадило својеврсни наставак приче о српском принцу који се замонашује и на крају постаје светац.

"Покушавамо да испричамо причу управо о томе колико је један човек успео да учини за свој народ, за духовно, али и световно васпостављење тог народа. Правимо поетску историју о једном човеку, али не само о њему. То је породична драма на фону историјских догађаја који су били ужасно компликовани. Један човек, Свети Сава, успео је да победи све тешке околности, да направи државу, аутокефалну цркву, да мири браћу, утишава страсти великих сила", каже за Танјуг глумац Горан Шушљик који има ретку прилику да поново игра исти лик.

Представа коју ће ансамбл Народног позоришта премијерно одиграти на дан Светог Саве, у режији Милана Караџића, бави се адаптацијом четврте четвртине велике драмске епопеје Милана Витезовића, пишчевог заветног дела на једну од најзначајнијих тема из наше историје.

"Милан Караџић је пре тридесетак година режирао почетак Витезовићевог дела, о одрастању Растка Немањића све до тренутка када се замонашио. Сада радимо период од његовог замонашења па до смрти. Када имате такву громаду, човека који је направио државу, законе, обезбедио аутокефалност српској цркви, градио школе и болнице, мирио браћу, бавио се дипломатијом, тешко је поверовати да је био жив човек. Позовите било кога данас да се одрекне свог богатства и да бос оде у Хиландар како би постао монах", истиче драматург Ивана Димић за "Спутњик".

По речима Горана Шушљика, Витезовић је доста озбиљно тумачио и читао историјске списе и житија, и направио поетски, драмски текст који ће нас учити, а позориште, како је рекао, не само да може него и мора да нас учи.

Редитељ Караџић је рекао да је пре три деценије радио представу о Светом Сави у позоришту за децу, а сада се концентрисао на део који садржи биографске чињенице из живота Светог Саве од монашења до краја живота.

"Радња драме прати како је организовао цркву, државу, увео законе, образовање, болнице, био дипломата, мирио зараћене, све до смрти у Трнову. Веома је драмски захтевно, али и изазовно правити представу о историјској личности какав је Свети Сава", записао је Караџић у програму представе.

"Представа 'У име Оца и Сина' говори о монаху Сави док је ходио земљом као архипастир чинећи добра дела, а заправо говори о неслућеним могућностима једног људског бића произашлој из непоколебиве вере, говори о Светом Сави", закључује Ивана Димић.

image