Култура

Народно позориште 2024. у знаку Нушића

У част 160 година од рођендана највећег српског комедиографа, прва премијера на Великој сцени националног театра наредне године биће резервисана за његов комад "Мистер долар"
Народно позориште 2024. у знаку Нушића© Народно позориште у Београду

Народно позориште у Београду, наредну 2024. годину посветиће свом великану: славном комедиографу Браниславу Нушићу, обележавајући на тај начин 160 година од његовог рођења. 

Прва премијера на Великој сцени националног театра биће управо резервисана за Нушићеву комедију "Мистер долар" у режији Милоша Лолића.

Неговање велике светске литературе у оквиру драмског репертоара ансамбла Драме ове театарске куће, наставиће премијером представе "Мајстор и Маргарита" Михаила Булгакова, коју ће режирати Андраш Урбан. 

Репертоар сцене "Раша Плаовић" у наредној години биће, такође у славу Бранислава Нушића, посвећен комедији, пише "Политика". Већ на пролеће, Јован Стерија Поповић, који толико недостаје репертоару српских позоришта, биће сценски прочитан у режији Иве Милошевић. За крај сезоне планирана је, као и неколико претходних година, премијера представе о Београду у сарадњи са Белефом. 

У међувремену, већ 17. октобра ансамбл Драме најављује премијеру представе Ђорђа Лебовића: "Лутка са кревета број 21" у режији Егона Савина, са Николом Ристановским, Зораном Бећићем и Петром Стругаром у подели. Крајем новембра планирана је премијера комада "Сањао сам да сам се пробудио", по тексту Жељка Хубача, у режији Дина Мустафића. 

Српски писац, драматург и управник Народног позоришта у Београду, затим управник новосадског Српског народног позоришта и Народног позоришта у Скопљу и Сарајеву, дипломата у конзулатима Краљевине Србије у Битољу, Солуну, Скопљу и вицеконзул у Приштини, новинар и публициста Бранислав Нушић рођен је у Београду 1864. године као Алкибијад Нуша.

Највећи српски комедиограф је изузетно прецизно бележио менталитет свог народа и зато се и данас врло радо гледају "Народни посланик", "Сумњиво лице", "Госпођа министарка", "Мистер Долар", "Ожалошћена породица", "Покојник", "Др", "Пут око света", "Власт". Квалитет Нушићевих мање познатих драмских дела попут "Пучине" остао је (помало неправедно) у сенци његових комедија, а занимљива је и чињеница да је управо он одговоран за прво гостовање једног уметника из Русије не само у Србији него и на Балкану, о чему је писао РТ Балкан.

image