Култура

"Надежда Петровић – Боје живота" у Музеју савремене уметности

Публика ће моћи да види пејзаже, портрете, актове и фигуралне композиције, настале током различитих уметничких периода сликаркиног стваралаштва
"Надежда Петровић – Боје живота" у Музеју савремене уметности© Bus Plus Production / ATA Images

Музеј савремене уметности у Београду, у оквиру званичног обележавања Дана државности – Сретење 2024, 14. фебруара приређује изложбу дела најзначајније српске сликарке, пионирке модернизма и једног од главних утемељивача српског модернистичког сликарства 20. века "Надежда Петровић – Боје живота".

Публика ће имати увид у значајан опус Надеждиног сликарства у којем доминирају сви жанрови, од пејзажа, портрета, актова и фигуралних композиција, насталих током различитих уметничких периода њеног стваралаштва.

Циљ поставке је да се посетиоци упознају с мањим сегментом њеног опуса, махом делима која чине део колекције Музеја савремене уметности у Београду, али и појединим делима из фонда Музеја града Београда, Галерије Матице српске и Музеја Југославије.

Изложбу ће отворити потпредседница Владе и министарка културе Маја Гојковић, а улаз ће бити бесплатан у данима обележавања празника 14, 15. и 16. фебруара.

Надежда Петровић (1873–1915) је била свестрана личност која се бавила сликарством, фотографијом, педагошким радом, ликовном критиком, као и друштвено-политичким питањима, у периоду историјских и уметничких превирања почетком 20. века.

Њено сликарство препознато је као модернистичко и може се поделити на неколико периода: време школовања у Минхену, период у Србији у више фаза, рȃна када ствара у стилу импресионизма, и каснија када настају дела богатог колористичког експресионизма; потом одлази у Париз где наставља са усвојеним колоризмом и достиже потпуну зрелост, и на крају ратни период, у ком учествује као болничарка, слика дела инспирисана родним поднебљем, у стилу експресионистичког колоризма.

Сликала је с подједнаким интересовањем и уметничким жаром пејзаже, портрете и фигуралне композиције. Заједнички именитељ за њено сликарство је снага боје и геста, као лични ставови и живот, који су обојили пределе и људе српског поднебља с којег је потекла.

image