Култура

"Жетва" поново пред публиком: Све више галерија обележава годишњицу рођења Надежде Петровић

Чувена слика је настала 1908. у Надеждиној другој тзв. Србијанској фази, а ово уље на картону изведено је карактеристичним сликаркиним усталасаним, жустрим, широким и слободним потезом
"Жетва" поново пред публиком: Све више галерија обележава годишњицу рођења Надежде Петровић© Народни музеј Србије

Галерија "Рима" из Београда најавила је да ће се придружити обележавању 150 година рођења сликарке Надежде Петровић (1873-1915) камерном изложбом на којој ће од 11. до 26. октобра представити њену слику "Жетва", из своје приватне колекције.

"Слика је први пут излагана на Надеждиној другој самосталној изложби 1910. у Љубљани, у оквиру Пролетњег салона у Уметничком павиљону Рихарда Јакопича. Тада је као поклон пријатељу и словеначком уметнику ушла у Јакопичеву колекцији и до недавно остала у љубљанском приватном власништву", наводи се у саопштењу галерије. 

Након што је била део поставке о животу и делу Надежде Петровић 1978. године, ауторке Катарине Амброзић, "Жетва" је 1985. укључена у сликаркину велику ретроспективну изложбу у минхенској "Новој Пинакотеци", приређеној у организацији Народног музеја Србије.

"Непуне четири деценије након Минхена, слика ће поново бити пред српском публиком на изложби коју ће 'Рима' симболично отворити на дан сликаркиног рођења", додаје се у саопштењу.

Чувена слика је настала 1908. у Надеждиној другој тзв. Србијанској фази, периоду сликаркине краткотрајне импресионистичке епизоде (1907/1908), а обједињује типично импресионистички колорит и мотив са експресионистичким сликарским поступком и односом према посматраном призору.

Ова слика, уље на картону, изведена је карактеристичним Надеждиним усталасаним, жустрим, широким и слободним потезом, који уместо светлосне анализе посматраног призора манифестује његов доживљај.

image