Култура

Путујућа изложба "Бели Руси и ренесанса српског позоришта" у Руском дому

Након Новог Сада, Беле Цркве и Београда, изложба ће гостовати у Новом Бечеју, као једном од места са највећом концентрацијом "белих" Руса који су у Србију дошли између два светска рата
Путујућа изложба "Бели Руси и ренесанса српског позоришта" у Руском дому© FOTO TANJUG/ NENAD MIHAJLOVIĆ/ bs

Удружење "Петроварадин Медија" и Руски дом позивају на свечано отварање изложбе "Бели Руси и ренесанса српског позоришта", која ће бити уприличена у уторак, 20. фебруара, са почетком у 18.00 часова, у Руском дому у Београду.

Уз пажљиво одабран текст и уз пратњу фотографија, изложба ће представити јавности историјат позоришта у Србији који је стваран под утицајем "белих" Руса у време после Октобарске револуције.

Оснивање балета у Србији, велики допринос развоју опере, професионализација сценографије и костимографије, утицај на режију – за све су то, између осталог, заслужни руски досељеници.

У Србију долазе након сарадње са Станиславским, Немирович-Данченком, Мејерхољдом, Аном Павловом, Фјодором Шаљапином и многим другим легендарним именима, те доносе искуство Московског художественог театра, Бољшој театра, петроградских Александринског и Маријинског театра, али и осталих установа у којима су стварали.

Након Новог Сада, Беле Цркве и Београда, изложба ће гостовати у Новом Бечеју, као једном од места са највећом концентрацијом "белих" Руса који су у Србију дошли између два светска рата.

Пројекат се реализује уз институцијалну подршку Министарства културе Републике Србије и медијску подршку компаније "Color Media Communications".

Историјску грађу за изложбу уступио је Музеј позоришне уметности Србије.

Изложба "Бели Руси и ренесанса српског позоришта" биће отворена за посетиоце Руског дома до 29. фебруара.

image