Култура

"Опенхајмер" добитник награде Оскар за најбољи филм

Филм Кристофера Нолана награђен је у седам категорија и апсолутни је победник церемоније у Долби театру
"Опенхајмер" добитник награде Оскар за најбољи филм© Tanjug/AP Photo/Chris Pizzello

Остварење "Опенхајмер" у режији Кристофера Нолана добитник је награде Оскар за најбољи филм и апсолутни је победник церемоније у Долби театру.

"Опенхајмер" је награђен Оскарима у 7 категорија.

Ирски глумац Килиан Марфи добио је награду Оскар за најбољу мушку улогу, док је британски редитељ Кристофер Нолан награђен је за режију филма. "Опенхајмер" је добио Оскара и за најбољу оригиналну музику, као и за монтажу и најбољу фотографију. 

Оскар за најбољу споредну мушку улогу отишао је у руке Роберта Даунија Џуниора за улогу у филму "Опенхајмер" у режији Кристофера Нолана.

Највредније кинематографско признање за најбољу женску улогу припало је америчкој глумици Еми Стоун за улогу у филму "Јадна створења" у режији Јоргоса Лантимоса.

Овај филм награђен је Оскаром за најбољу шминку и фризуру, најбољу сценографију, а признање Америчке филмске академије "Јадна створења" добила су и за најбољи костим. 

Награда Оскар за најбољи звук припала је филму "Зона интереса" у режији Џонатана Глејзера. Овај филм награђен је Оскаром за најбољи страни филм.

Филм је прича о породици која живи у кући одмах до логора Аушвиц - команданту логора Рудолфу Хесу, његовој супрузи Хедвиг и њихово петоро деце. Процењено је да је у логору убијено 1,1 милиона људи, од којих милион Јевреја. За то време, само неколико метара даље, његова породица је уживала у пространој кући, обиљу хране и одржаваном врту, који је од логора делио бетонски зид.

Глејзер, који је снимао филм у близини некадашњег логора Аушвиц, одлучио је да ужас логора дочара звуком у позадини, па је баш зато остварење "Зона интереса" осим за најбољи страни филм награђено наградом Оскар и за најбољи звук.

На синоћној церемонији награђена је и Били Ајлиш за најбољу оригиналну песму у филму "Барби". Награда Оскар за најбоље специјалне ефекте припало је остварењу "Годзила мајнус оне".

Оскаром за најбољи краткометражни документарни филм награђено је остварење "Ласт рипер шоп", док је за најбољи дугометражни филм проглашено остварење "20 дана у Мариупољу" у режији Мстислава Чернова

То је први филм из Украјине који је награђен Оскаром.

Оскара за најбољи краткометражни филм добило је остварење "Рат је готов! Инспирисано музиком Џона&Јоко", док је за најбољи дугометражни анимирани филм проглашен "Дечак и чапља" који је београдска публика имала прилике да види на 52. Фесту.

Наградом Оскар за најбољи оригинални сценарио награђен је филм "Анатомија пада". Оскар је отишао у руке Жестин Трије и Артура Харарија. За најбољи адаптирани сценарио награђен је Корд Џеферсон који је адаптирао сценарио за филм "Америчка фикција".

Награда Оскар за најбољу споредну женску улогу отишла је у руке Давајн Џој Рендолф за улогу у филму "Бартонова академија".

image