Култура

Скадар на Бојани на шпански начин: Гаудијева Саграда фамилија у Барселони биће готова 2026.

Иако је предвиђено да зграда буде завршена до 2026. године, очекује се да ће се радови на скулптурама и декоративним детаљима наставити до 2034. године
Скадар на Бојани на шпански начин: Гаудијева Саграда фамилија у Барселони биће готова 2026.Getty © NurPhoto / Contributor

Црква Саграда фамилија у Барселони требало би да буде завршена 2026. године, 144 године након што је положен први камен.

Организација "Естеве кампс" која има задатак да заврши ремек дело Антонија Гаудија објавила је датум који се поклапа са стогодишњицом смрти славног архитекте.

Из организације наводе да имају новца и материјала да заврше здање, укључујући централни торањ висок 172,5 метара посвећен Исусу Христу, чиме ће Саграда фамилија постати највиша грађевина у Барселони.

Иако је предвиђено да катедрала буде завршена до 2026. године, очекује се да ће се радови на скулптурама и декоративним детаљима и, пре свега, контроверзном степеништу које води до онога што ће на крају бити главни улаз, наставити до 2034. године, пише "Гардијан".

Када су радови почели 1882. године, црква се налазила на пољани око које је временом нарастао град. Степениште, које би се протезало преко два велика градска блока, укључивало би расељавање око 1.000 породица и предузећа.

Док поједини стручњаци тврде да Гауди није планирао то степениште, из "Естеве кампса" наводе да оно постоји у архитектонским плановима.

Изградња (и завршетак) Саграда фамилије од самог почетка је наилазила на препреке, од грађанског рата, преко занемаривања и недостатка средстава до пандемије.

Пре појаве масовног туризма, посао је требало да се финансира искључиво донацијама покајника, што је чинило прилив новца непредвидивим и многи су сумњали да ће посао икада бити завршен.

Већ деценијама туризам гарантује стабилан приход, са близу пет милиона посетилаца годишње који плаћају 25-40 евра за посету цркви. Нешто више од половине од 125 милиона евра које ово доноси иде за завршетак радова. Како се троши остатак остаје мистерија јер црква није у обавези да објављује своје рачуне.

Године 1936, на почетку Шпанског грађанског рата, анархисти су запалили крипту и уништили Гаудијеву радионицу и гипсане моделе које је направио као упутство за своје наследнике да заврше посао.

Архитекта Луис Боне и Гари је спасао фрагменте и Гаудијеви модели су мукотрпно поново састављени. Многе техничке детаље о томе како реализовати Гаудијев дизајн касније је изгладио новозеландски архитекта Марк Бури користећи аеронаутички софтвер.

Саграда фамилија се сматра једним од чуда савременог света, али то није увек био случај. Салвадор Дали је говорио о њеној "застрашујућој и јестивој лепоти", док ју је Џорџ Орвел сматрао "једном од најодвратнијих грађевина на свету" и прокоментарисао да су "анархисти показали недостатак укуса што је нису дигли у ваздух када су имали прилику".

image
VV inauguration
banner