Култура

Отворена изложба "Зовите ме нежност" у Културном центру Србије у Паризу

Изложбу "Зовите ме нежност" публика може погледати све до 7. априла 2024. године у Културном центру Србије
Отворена изложба "Зовите ме нежност" у Културном центру Србије у ПаризуGetty © Mike Hewitt / Staff

У Културном центру Србије у Паризу отворена је изложба слика и скулптура под називом "Зовите ме нежност" ("Appelez-moi tendresse"), младих уметника Миљана Стевановића и Радета Мутаповића, у продукцији галерије "Штаб" из Београда, саопштили су организатори.

Изложба је јединствено поетско, уметничко истраживање инспирисано племенитом, нежном и утопијском поезијом француског песника, Жака Превера.

На отварању изложбе присутнима се обратила директорка Културног центра Србије, Натали Бељански, а изложбу је отворио Марко Чадеж, председник Привредне коморе Србије.

Чадеж је истакао важност изложби које се организују у Културном центру Србије, у центру Париза, које су уметницима прави прозор у свет и додао да је јако важно да наши уметници имају додира са другим уметничким тржиштима, а посебно са Француском и Паризом.

"Назив изложбе 'Зовите ме нежност' природно се отелотворио након мог безбројног враћања Преверовој поезији, која ми је била главна инспирација за ову изложбу. У Преверовој поезији увек су ме фасцинирале те једноставне речи које су истовремено снажне и нежне и које имају изузетну тежину, а којима он слави живот, љубав и друго биће и саосећање", изјавила је на отварању кустоскиња изложбе, Ана Кршљанин.

"Основна идеја изложбе је такође утопија, један безбрижни свет и стварање уметности као безбрижног места, дакле сушта супротност уметности која је ангажована, која у своје теме уводи политику или неке социјалне теме. Ова изложба тежи управо да створи то безбрижно место, које је лековито и изоловано", додала је.

У питању су најновије продукције двојице младих уметника, чији рад галерија "Штаб" прати и подржава.

Слике Миљана Стевановића великог формата представљају једну од најприсутнијих тема у читавој историји уметности, а то је пејзаж.

Приказани предели су асоцијативни, недефинисани, стога универзални – изведени језиком лирске апстракције.

"Моји радови на овој изложби су заправо серија слика урађених специјално за ову изложбу, те ми је инспирација свакако била Преверова поезија. Ова серија обухвата 12 монументалних слика, великих димензија и три слике мањег формата. Техника којом сам радио је уље на платну, која ми омогућава један бољи прилаз материји коју сам представљао због преливања и претапања боја. Сам начин сликања је подразумевао постепену израду сваког слоја слике, а сам приступ сликању је био ситним потезима четке, те ми је рад на свакој слици имао готово медитативна дејства", изјавио је Стевановић.

У јединственом врту сочних боја и органских предела налазе се и пажљиво одабране скулптуре животиња Радета Мутаповића из Преверове поезије.

Оне су истовремено безазлене и дивље, снажне симболике указују на архетипове вечно супротстављених страна – љубави и мржње, добра и зла, искушења и забрањеног воћа.

Изложбу "Зовите ме нежност" публика може погледати све до 7. априла 2024. године у Културном центру Србије.

image