Култура

Преминуо Луј Госет Млађи: Одлазак првог афроамеричког добитника Оскара за споредну улогу

Говорећи о престижном америчком признању, рекао да му је то оно донело велику потврду као црном глумцу, али му и дало могућност да бира добре улоге
Преминуо Луј Госет Млађи: Одлазак првог афроамеричког добитника Оскара за споредну улогу© Tanjug/Photo by Richard Shotwell/Invision/AP, File

Амерички глумац, оскаровац Луј Госет Млађи, први Афроамериканац који је освојио Оскара за споредну улогу, и други црни глумац у историји који је добио ово признање, преминуо је у 87. години, у Санта Моници у Калифорнији.

Најзначајнија глумачка награда на свету, али и Златни глобус припали су му за ролу у филму "Официр и џентлмен" 1983. године. Такође, добитник је Емија (1978) за улогу у ТВ мини серији "Корени", преноси "Гардијан".

Године 2010. објавио је мемоаре "Глумац и џентлмен", у којима је написао да му је каријера ишла узлазном путањом од раног детињства. Почео је да глуми у средњој школи у Бруклину, да би на наговор професора енглеског одлучио да се окуша на Бродвеју, где је дебитовао 1953. са 16 година.

Студирао је на Њујоршком универзитету и врло брзо је почео да глуми на телевизији.

У огранку чувеног Акторс студија учио је глуму са Џејмсом Дином и Мерилин Монро, већ 1959. је добио признање критике за улогу у бродвејској продукцији "A Raisin in the Sun" са Сиднијем Поатјеом, а филмска верзија овог комада га је одвела у Холивуд 1961. Постао је звезда на Бродвеју у продукцији "Голден бој" 1964. године.

Гасет је познат и по улози Вортигана из популарне серије видео-игара Half-Life и у бројним другим филмским продукцијама, укључујући Путовања са мојом тетком (1972), Насмејани полицајац (1973), Дубина (1977), Ајкула 3 (1983), Мој непријатељ (1985), серијалу филмова Гвоздени орао (1986-1995), Егзекутор (1989) заснованом на стрипу Панишер и Оловни војници (1991).

Глумио је и у филмовима Backstairs At The White House, The Story Of Satchel Paige, Прича о Џозефини Бејкер (1991), за који је освојио други Златни глобус.

У мемоарима је, говорећи о Оскару, рекао да му је то признање донело велику потврду као црном глумцу, али му и дао могућност да бира добре улоге. Ипак, златна статуа није променила чињеницу чињеницу да су све његове улоге биле споредне.

Говорећи за "Њујорк тајмс" 1989. године, рекао је да ситуација у индустрији за просечног црног глумца не изгледа баш најбоље, односно да се није много променила од времена када је почињао. Додао је да је било тренутака када је хтео да се повуче јер се често борио с холивудским стереотипима о црнцима, и подругљивим менталитетом екипа с којима је радио.

image