Свет

Амерички конгресмен захтева одговоре о "катастрофалном повлачењу" из Авганистана

"Више од 18 месеци након пада Кабула, бројна кључна питања о повлачењу остају без одговора", написао је Мајкл Мекол у писму Стејт департменту
Амерички конгресмен захтева одговоре о "катастрофалном повлачењу" из АвганистанаGetty © Photo by Alex Wong/Getty Images

Шеф комитета за спољне послове Представничког дома америчког Конгреса Мајкл Мекол захтевао је од америчког Стејт департмента да до 23. марта достави документе о "катастрофалном повлачењу" америчких трупа из Авганистана.

"Трећег марта сам вам писао у вези са континуираним одбијањем Стејт департмента да сарађује са Комитетом који је тражио документа и податке у вези са катастрофалним повлачењем трупа из Авганистана. У вези с тим, императив је да обезбедите све тражене информације пре вашег говора пред комитетом заказаног за 23. март", навео је Мекол у писму државном секретару Ентонију Блинкену.

Мекол је нагласио да ће Комитет, уколико рок не буде испоштован, захтевати документа судским позивом. 

"Више од 18 месеци након пада Кабула, бројна кључна питања о повлачењу остају без одговора", написао је конгресмен.

Блинкен ће одговарати на питања посланика о спољној политици САД у четвртак, 23. марта на конференцији под називом "Стање америчке дипломатије 2023. године – растући сукоби, буџетски проблеми и такмичење великих сила".

Како Мекол подсећа у писму, комитет од Стејт департмента тражи документе у вези са повлачењем америчких трупа из Авганистана од августа 2021. године, али захтеви до сада нису у потпуности испуњени. 

Мекол је назвао пропуст Одељења да достави документе комитету и његово образложење "неприхватљивим и неразумним", преноси "Хил".

Талибански покрет кренуо је у операцију великих размера успостављања контроле над Авганистаном у пролеће 2021, након што је Вашингтон најавио планове за повлачење трупа из земље.

Продрли су у главни град Кабул 15. августа 2021. године, док је авганистански председник Ашраф Гани побегао из земље.

Талибани су 7. септембра 2021. године објавили привремену владу, коју није признала ниједна држава.

image