Култура

Марина Абрамовић на путу да постане почасни академик САНУ, добила гласове за други круг

До краја месеца свих осам одељења САНУ морају да заврше први круг гласања за нове чланове
Марина Абрамовић на путу да постане почасни академик САНУ, добила гласове за други кругGetty © John Snelling / Contributor

Избор нових редовних и дописних чланова Српске академије наука и уметности (САНУ), који увек прате огромна пажња јавности и полемике у медијима, и ове године изазвао је бројне несугласице, јер је питање ко ће ући у најумнију националну институцију веома значајно за сваку земљу.

Абрамовићева дефинитивно виђена за нову чланицу САНУ

Уметница Марина Абрамовић једина је која је добила подршку Одељења уметности да буде нова чланица Српске академије наука и уметности, потврђено је за "Нова.рс".

"Марина Абрамовић је добила подршку Одељења уметности, тако да може да иде даље, у други круг. Има неколико етапа гласања, које су тајна, што сви знају. Још увек се јавља велики број кандидата, дакле ништа још није готово. Али, Марина јесте", рекао је Душан Оташевић, сликар, академик и заменик секретара Одељења уметности Српске академије наука и уметности.

На листи овог Одељења је уз редитеља Желимира Жилника, композиторку Александру Вербалов, архитекту Дејана Миљковића и још двадесетак уметника.

За почасне, иностране чланове САНУ предложен је поред Абрамовићеве и српски писац који живи и ради у Хрватској Драго Кекановић.

Абрамовићева је уз диригента Дејана Савића ове године најоспорованији кандидат за место у САНУ, а како је раније писао "Данас", према њиховим сазнањима, Савић није добио потребан број гласова чланова овог одељења и да је елиминисан из даље трке.

На подугачким листама предлога, које даје свих осам одељења САНУ, за Одељење за језик и књижевност ове године су предложени писци Милисав Савић, Владан Матијевић, Вида Огњеновић, Михајло Пантић, песник Мирослав Максимовић, професорка Филолошког факултета Зорица Несторовић…

Ово одељење ће имати седницу 23. априла, а од петнаестак предложених имена, како налаже процедура, гласањем ће се одабрати три–четири, о којима ће се писати реферати.

До краја овог месеца сва одељења САНУ треба да заврше процедуру гласања и дају своје предлоге, а онда ће се на основу реферата у мају поново гласати – предложени кандидати морају да добију две трећине гласова чланова одељења, после тога иду на Скупштину САНУ и завршну процедуру у новембру.

Подсетимо, Марину Абрамовић је за иностраног, односно почасног академика, предложио вајар Мрђан Бајић, иначе дописни члан Одељења уметности САНУ.

image