Култура

Ретроспектива филмова Емира Кустурице у "МТС дворани": "Подземље" и даље актуелно јер живимо у лажи

Публика ће моћи да погледа филмове "Сјећаш ли се Доли Бел", нову ХД верзију "Оца на службеном путу", "Дом за вешање", Кустуричин најдражи филм "Живот је чудо", те "Завет", "На млечном путу" и нову 4к верзију "Црне мачке белог мачора"
Ретроспектива филмова Емира Кустурице у "МТС дворани": "Подземље" и даље актуелно јер живимо у лажи© FOTO TANJUG/ RADE PRELIĆ/ nr

Редитељ Емир Кустурица најавио је ретроспективу својих филмова од 15. до 26. априла у "МТС дворани", као и рад на новом остварењу "Инжењер лаких шетњи" који ће снимати у Русији.

На сценарију инспирисаном романом "Злочин и казна" Фјодора Достојевског Кустурица ради већ пет година, јер је, по његовим речима, "ужасно тешко трансформисати идеју Достојевског у време у коме живимо".

"У филму који се зове 'Инжењер лаких шетњи' прича је о добром човеку којег судбински пут одведе до жене, чија судбина је такође тешка, јер постаје проститутка да плати очеве дугове и лечење брата", рекао је редитељ на конференцији за медије, те додао да је разрешење тог заплета је у петороструком убиству које почини инжењер.

Према његовим речима, још нису одређене локације за снимање, али очекује да ће све бити у Русији, док ће филм представљати његов "поглед, а он је дубоко заптивен у српску филмску, литерарну и сликарску традицију".

Интегрално "Подземље" први пут пред публиком

На ретроспективи домаћа публика ће први пут моћи да погледа интегралну, прву верзију "Подземља" (Андреграунд) која траје скоро пет и по сати и коју је скратио за Кан.

Како је рекао, приликом прве пројекције "Подземља" у Авала филму био се "ухватио за косу и мислио да никад од овог неће бити филм", па је прионуо скраћивању.

Додао је да "Подземље" кореспондира с данашњицом у којој на планети у 90 одсто случајева мејнстрим лаже и скрива истину.

"То је тренд у читавом свету, јер елита жели, од Француске револуције, да досегне циљ који је наводно добар за све. Сада се више хегемона нашло на сцени и то одређује актуелност филма", рекао је Кустурица.

На конференцији за медије Кустурица је поменуо и да му је најдражи филм "Живот је чудо", "јер има тему из живота, није ништа измишљено", иако није имао, као ни потом комедија "Завет", комерцијалност његових претходних остварења.

"Филм, једнако је слобода. Много је ближе музици него литератури. Зна да изненади не само онога који га је правио него и читаву нацију и делове Европе", истакао је редитељ.

У оквиру ретроспективе биће приказани филмови "Сјећаш ли се Доли Бел", нова ХД верзија "Оца на службеном путу", "Дом за вешање", "Живот је чудо", "Завет", "На млечном путу" и нова 4к верзија "Црне мачке белог мачора". Ту су и документарни филмови "l Pepe, una vida suprema" и "Maradona by Kusturica".

Председник Управног одбора Филмског центра Србије и редитељ Мирослав Лекић је нагласио да је важно погледати Кустуричине филмове у биоскопу, јер су прављени за мрак биоскопске сале.

image
VV inauguration
banner