Култура

Интегрална верзија "Подземља" Емира Кустурице у Паризу

Реч је о првој верзији филма у трајању од пет сати и 16 минута, која је јануару 1994. приказана у студију "Авала филма" у Београду, а затим скраћена на два сата и 47 минута за Кан, појашњава редитељ
Интегрална верзија "Подземља" Емира Кустурице у Паризу© FOTO TANJUG/ĐORĐE KOJADINOVIĆ/ bs

Коментаришући куриозитет да се филм "Подземље", након скоро 20 година од премијере, поново нашао пред биоскопском публиком, и то у Граду светлости, редитељ Емир Кустурица рекао је да је то његово дело и сада актуелно јер одабрана шачица тзв. елите манипулише светом као и у његовом филму.

"Што би рекао Достојевски, первертирани појединци, пребогати, пренаједени, владају остатком света. Мислим да овај филм своју савременост показује у томе, и зато желе да га покажу. Има она идеја у 'Записима из подземља' кад се јунак пита шта је исходиште из ове цивилизације, уз одговор: перверзија, њена употреба и примена", истакао је Кустурица.

Париска публика сада има прилику да погледа интегралну верзију "Подземља", дугу пет сати и 16 минута, која је премијерно приказана у биоскопу "Шампо" у Латинском кварту у Паризу, где се приказују ауторски и уметнички филмови.

Кустурица је изнео и детаље око актуелне верзије која је настала из снимљеног материјала ТВ серије "Била једном једна земља".

"Реч је, заправо, о првој верзији тог филма која је у јануару 1994. приказана у студију 'Авала филма' у Београду, у присуству Жике Павловића, Душка Ковачевића и још неколико људи, међу којима је био и Милорад Вучелић. То је прва верзија тог филма до које сам стигао, а онда је она скраћена на два сата и 47 минута за Кан и од ње је направљена филмска верзија", прецизирао је редитељ.

Прва верзија филма је претворена у серију од шест епизода, а француска дистрибутерска кућа "Малавида" одлучила је да то поново сакупи у јединствено дело.

"Најзанимљивије ми је то што имају нешто што ни ја немам", истиче Кустурица.

"Оригинална верзија је у потпуности снимана на филмском траци од 35 милиметара. На захтев 'Малавиде', рестаурисао ју је 'ТФ1 студио' који на њу полаже право. До сада невиђену у биоскопима, хтели смо да је покажемо публици, на изузетан начин, на 30 пројекција", каже Марион Ершар задужена за односе с јавношћу у "Малавиди".

Ових 30 пројекција интегралне верзије "Подземља" пратиће истовремено и приказивање скраћене варијанте, за коју је славни редитељ добио своју другу "Златну палму" у Кану, после филма "Отац на службеном путу". Обе верзије "Подземља" су рестаурисане, а ону краћу публика је имала прилику да види на прошлогодишњем Канском фестивалу.

image