Култура

Светска премијера филма "Баук" у Москви: Снажна прича о НАТО бомбардовању Србије

Реакција московске публике била је дирљива и снажна, сада се очекују и оне из пера руских и међународних филмских критичара, као и жирија, који ће награде уручивати 26. априла
Светска премијера филма "Баук" у Москви: Снажна прича о НАТО бомбардовању Србије© Григорий Сысоев / РИА Новости

У препуној дворани "Октобар", у оквиру такмичарског програма 46. Међународног филмског фестивала у Москви, одржана је светска премијера "Баука", новог дугометражног играног филма сценаристе, редитеља и продуцента Горана Радовановића.

Пред публиком овог фестивала А категорије, а претходно и пред филмским новинарима на конференцији која је трајала више од сат, осим Радовановића представили су се и продуцент Јесенка Јаснигер и Милош Биковић, продуцент и глумац у овом филму, који на суптилан и упечатљив начин говори о рату и материнству и о последицама рата на најрањивији део друштва – децу.

Комисија Филмског центра Србије је у образложењу своје одлуке да подржи овај пројекат истакла да је "Баук" снажна и вишеслојна прича о НАТО бомбардовању Србије 1999. године. Сценарио, који садржи све што је неопходно за успешан филм: снажну причу, ангажованост, драму, емотивни набој, описан је као поетска студија о побуни против агресије која говори чистим, јасним и неокаљаним језиком дечјег посматрања света.

Радовановићев филм, уместо сензационализма и уобичајених телевизијско-документарних сцена разарања, нуди интиман и дубоко људски приступ. Из тог разлога "Баук" досеже нивое универзалности. Ова прича се могла десити у било којој земљи где је харао или још хара рат, али се нажалост и те како тиче нас.

Пут од сценарија до филма био је дуг и продукцијски трновит, обухватио је и године ковида 19, али га је Горан Радовановић стоички прошао.

"Баук", који је наслов добио према истоименој Гетеовој песми што говори о дечјем страху, баштини утицаје и решења из ауторских опуса Параџанова и Тарковског, али је и дело врло особеног визуелног стила чему је допринела фотографија великог руског уметника Владислава Опељанца, директора фотографије и у филмовима Никите Михалкова и Андреја Серебреникова.

Реакција московске публике била је дирљива и снажна, пише "Политика", сада се очекују и оне из пера руских и међународних филмских критичара присутних на 46. Московском фестивалу, али и реакције жирија, чији је председник чувени исландски редитељ Фридрик Тор Фридриксон а међу члановима и српски редитељ и глумац Радош Бајић, који ће награде уручивати 26. априла.

image
VV inauguration
banner