Култура

Представљена Фондација "Милош Биковић": Подршка младим и перспективним људима

Предавачи на конференцији "Мрежа – форум знања" у биоскопу Мадленијанум били су остварени научници, уметници и истакнути појединци

Фондација "Милош Биковић" представљена је данас пред колегама, студентима, менторима, пријатељима и новинарима на конференцији "Мрежа – форум знања", у биоскопу Мадленијанум.

"Жеља је да на крају студија, млади добију праве информације и могућност повезивања са стручним људима који деле исте вредности, знања и радозналости", рекао је глумац Милош Биковић и додао да је идеја фондације да створи успешне људе који ће "сигурно променити свет набоље".

"Идеја је да најбољи људи из земље посете домаће и светске универзитете и институте из свог поља деловања и да се после врате у Србију и поделе своја знања која су стекли тамо", закључио је Биковић.

Предавачи на конференцији били су остварени научници, уметници и истакнути појединци, а њој су присуствовали и студенти са Харвард универзитета.

Конференцију су подржали бројни стручњаци, педагози и професионалци и тренутно је, као део пилот пројекта, у току менторски процес са 32 младих људи. Фондација је основана пре неколико месеци и омогућиће младима први корак у њиховим професионалним путањама.

"Верујем да код нас постоји нека чудна подела између патриотизма и грађанског активизма. Верујем да је човек најбоље социјално и грађански активан, и да пројављује свој патриотизам када ради нешто конкретно за своје окружење", рекао је претходно глумац Милош Биковић о својој новооснованој фондацији за помоћ младима, преноси Н1.

Фондација "Милош Биковић" се бави подршком младим и перспективним људима у њиховом академском развоју, а глумац каже да му је циљ да на овај начин да допринос средини у којој живи.

"Ја сам кроз ову фондацију желео да урадим нешто конкретно, да направим неки корак, да пробам да средини у којој живим дам неки допринос, и да то не буде само кроз мој рад у области културе, већ и да урадим нешто за најуспешније и најталентованије младе људе у Србији. Таквих људи ми имамо много и мислим да на њих треба да обраћамо пажњу. Они су наша снага", поручио је Биковић.

Када најуспешнијим и најталентованијим младим људима дате врло мало, они од тога направе чуда, сматра он.

"Зато ми јесмо одабрали да се наш програм зове ветар у једра или ветар у крила. Ми помажемо младим људима да расправе своја крила и да полете, поготово онима који су на завршним годинама студија и на мастер студијама, који сада треба да начине прве кораке у свом професионалном развоју", објашњава Биковић.

Глумац за је даље додао: "Ми имамо фантастичне стручњаке у свету, ево данас ће се обратити Владимир Цмиљановић, који успешно тестира лек против рака, човек живи у Швајцарској. Он ће се њима обратити, и он ће бити у контакту са младим људима и рећи ће им то што ради. Неке од њих ће укључити у своје лабораторије и истраживања… Ви из Србије, дакле, имате могућност да будете пионир, заједно са нашим најуспешнијим научницима, у различитим областима."

Уколико су млади људи заинтересовани, могу да се информишу на званичном сајту Фондације "Милош Биковић".

image