Магазин

Колико дуго се никотин задржава у телу

Било да пушимо цигарете или користимо оне електронске, уносимо никотин. И у једном и у другом случају, ова зависничка супстанца је повезана са низом здравствених проблема, а стручњаци кажу да још увек немају потпуне резултате дугорочног конзумирања е-цигарета. Ове навике су изразито лоше у сваком погледу, а и никотину треба неко време да "испари" из организма.
Колико дуго се никотин задржава у телу© lil artsy/pexels

Престајење са пушењем је изазовно и није лако, рећи ће свако је покушао да се кани ове нездраве навике. Симптоми одвикавања су тешки и трају неколико дана до неколико седмица након што смо решили да оставимо цигарете. Они који су прошли кроз ово искуство, добро се сећају прве седмице, јер она изгледа као да се жудња за цигаретом повећева. Као и код сваке болести зависности, после физичких симптома није искључено да ћемо осећати психолошку потребу за пушењем.

Ипак, треба да имамо на уму да "здравствене користи од престанка пушења почињу након неколико минута, тако да никада није касно да престанемо", каже др Алехандра Елисон-Барнс.

Колико дуго никотин остаје у организму

То зависи од више фактора укључујући генетику и количину унесеног никотина: "Обично остаје у систему од 80 до 100 сати, дакле око три до четири дана. И не постоји начин да се брже избаци из тела", наводи доктор Бенџамин Тол.

Шта је горе за тело вејпинг или пушење

Вејпинг представља мањи здравствени ризик у поређењу са пушењем, тврде стручњаци. "Ако особа има проблема са престанком пушења, прелазак са вејпa би смањио изложеност токсинима", каже професор Трејси Смит. Али то никако не значи да је ова опција сигурнија или добро за нас.

Истраживања никако нису на страни пушача

Особе које пуше су око 25 пута склоније развоју рака плућа, према Центру за контролу и превенцију болести, пише Ју-Ес-Еј-Тудеј. Такође, црна статистика прати и оне који пуше електронске цигарете јер су и те особе изложеније хроничним плућним болестима и астми, говори студијa из 2020. године.

Поред угрожавања здравља плућа, истраживања су показала да никотин, који се налази у редовним и електорнским цигаретама, подиже крвни притисак, број откуцаја срца и тиме повећава вероватноћу за срчани удар. Пушачи су два до четири пута склонији развоју коронарне болести срца и можданог удара.

"Постоје неки краткорочни подаци који показују да људи који у потпуности пређу са пушења цигарета на вејп имају побољшану функцију плућа, али највећа побољшања се очекују од потпуног престанка", јасна је Смит.

image