Магазин

Откривено да електронске цигарете без никотина ипак садрже никотин

Истрага лондонског дневника Гардијан открила је да електронске цигарете, тзв. вајп, које се продају преко платформе Амазон као "безникотинске" садрже ту супстанцу која изазива велику зависност.
Откривено да електронске цигарете без никотина ипак садрже никотин© freepik/Racool_studio

Тестирано је седам производа са интернет тржишта на којима је на страницама продаваца стајало да не садрже никотин, али је за шест производа утврђено да садрже ову супстанцу, пише лист Гардијан.

У Великој Британији је незаконито продавати електронске цигарете које садрже никотин као производе "без никотина".

Потрошачи су у јулу и у августу преко корисничког сервиса Амазон изразили забринутост да вајп електронске цигарете које се на тој платформи рекламирају као безникотинске заправо садрже ту супстанцу, али из Амазона су добили одговор да директно контактирају продавце.

Поред тога, установљено је и да су неке вајп електронске цигарете имале резервоар за е-течност преко законске границе од 2 мл.

Раније овог месеца француске власти су најавиле да ће вајп електронске цигарете за једнократну употребу бити забрањене у Француској у оквиру националног плана за борбу против пушења.

Премијерка Француске Елизабет Борн изјавила је за РТЛ да ће њена влада "ускоро представити нови национални план за борбу против пушења", посебно са забраном електронских цигарета за једнократну употребу, које су популарне међу млађом популацијом.

image