Магазин

Ово кандидати најчешће забораве да ураде пред интервју за посао, а цена коју плате је превисока

Нисте се адекватно обукли? Не знате ништа о компанији за чију сте позицију аплицирали? Заборавили сте да искључите звоно на телефону, па вам свако мало стижу поруке? Ово су само неке од ствари које кандидати обично забораве да ураде када се спремају за интервју са послодавцем, а неке од њих могу бити пресудне у процесу добијања посла.
Ово кандидати најчешће забораве да ураде пред интервју за посао, а цена коју плате је превисока© Canva / sturti

Разговор за посао није само прилика да послодавац упозна кандидате, већ и да ви боље упузнате њега и разумете шта ће се од вас очекивати ако добијете посао. Стога је важно добро се припремити за овај састанак. Основно разумевање делатности компаније и позиције за коју сте аплицирали није довољно, наглашавају стручњаци, а ове грешке које кандидати најчешће чине могу вас коштати позиције.

Истраживање историје компаније и њене делатности

Одлазак на разговор за посао без предзнања о историји компаније, њеној стратегији, руководству и делатности једна је од најчешћих грешака које кандидати себи допуштају. Предзнање са којим долазите да интервју требало би да буде што веће - основне информације које ћете "изгуглати" 5 минута пред састанак нису довољне. Дубље познавање ових ствари кандидатима даје велику предност, премда их послодавци доживљавају као проактивније, одговорније и заинтересованије за посао у својој компанији.

Ко ће присуствовати вашем разговору са посао

Након што се интервју закаже, кандидати би требало добро да се информишу о томе ко ће бити на састанку и истраже њихове функције у компанији. У томе може помоћи Линкедин - платформа створена за повезивање пословних људи. Оваква припрема за састанак помоћи ће вам да разумете ко ће се налазити преко пута вас, као и која питања можете очекивати током интервјуа. Није згорег ни да контактирате бивше запослене у компанији (ако их нађете на Линкедин-у), како бисте се боље прирпемили за предстојећи интервју.

Припрема питања за послодавца

Највећа грешка коју многи кандидати чине јесте долазак на разговор без унапред припремљених питања, и то таквих да на основу одговора на њих заиста разумете да ли желите да наставите процес селекције или ипак одустајете од апликације за посао. Питања треба да буду смислена и да "гађају" суштину: како ће изгледати ваш радни дан, која очекивања има будући руководилац, какав је однос менаџмента према иновацијама, какве су могућности напредовања? Немојте се устручавати да питате све што је вама важно.

Искључивање тона на телефону и другим геџетима које сте понели

Трема пред разговор за посао може учинити да заборавите и оно о чему иначе водите рачуна, као на пример - да искључите тон на телефону, таблету или неком другом уређају. Са аспекта послодаваца прекидање интервјуа због позива изгледа веома непрофесионално, због чега вас он може лако отписати. Ако се и деси да вам телефон зазвони, никада се немојте јављати, већ одбијте позив и извините се пре него што наставите даље са интервјуом, пише Си-Ен-Би-Си.

Одабир гардеробе је важан, а многи кандидати га занемарују

Кандидати се често воде логиком: "Запослиће ме зато што сам добар стручњак, чак и ако дођем безвезе обучен." Међутим, стручњаци препоручују да чак и о овоме поведете рачуна, ма колико били изврсни у послу који радите. Наравно, то не значи да треба да дођете у смокингу или вечерњој хаљини, већ да гардеробу прилагодите догађају. Бирајте сведеније кројеве и боје које ће показати да сте самоуверени, опуштени и спремни за сарадњу, а пред излазак из куће обавезно станите пред огледало - можда вам је у журби промакло да испреглате кошуљу или сте се у спремању негде исфлекали.

image