Магазин

Да ли сте заробљени у "зони пријатељства"

У самом почетку неког односа, неутрално пријатељско дружење сасвим је природно, објашњавају психолози, будући да обе стране треба да се опусте и осећају сигурно како би се прешло у следећи стадијум - стадијум партнерског односа. Ипак, уколико сте предуго у односу у коме осећате неке емоције или симпатије према другој страни, али не и повратну информацију какву бисте можда желели, врло вероватно да сте заробљени у зони пријатељства (енгл. friendzone).
Да ли сте заробљени у "зони пријатељства"© freepik/halayalex

Зона пријатељства, као појава у психологији односа, управо се тако дефинише - однос у коме макар једна страна осећа емоције или привлачност према другој страни, али се ипак њихов однос развија као пријатељски, а не као емотивни, односно партнерски. Најчешће у зону пријатељства "упадају" људи са ниским самопоуздањем: они траже неки вид признања у виду подршке и провођења времена са особом која им се допада, бојећи се да тај однос не наруше признавањем сопствених емоција. Како време пролази, они постају и остају неми посматрачи живота свог пријатеља, чији односи и породични живот са другом особом изазивају бол и емотивну патњу. 

Како препознати зону пријатељства

Иако не постоје универзални знакови применљиви на сваки однос, поједини симптоми са великом вероватноћом могу указивати да је по среди зона пријатељства, те уколико вам се неко од пријатеља допадне, пажљиво ослушкујте његове коментаре и оцењујте поступке, како не бисте узалудно протраћили време надајући се филмском расплету у стилу Бриџит Џоунс.

  • Покушавају да вас упознају са "сјајним дечком који ће вам се сигурно допасти" - црвена заставица је број један Варијације на тему могу бити и самоиницијативно позивање још некога ради упознавања са вама или инсистирање на креирању профила на некој од апликација за упознавање
  • Препричавају вам искуства са састанака на којима су били, делећи са вама детаље, описујући симпатију и то како се у њеном присуству осећају
  • Ретко излазе само са вама - како би избегли потенцијалну непријатност, када се договорите да се видите, најчешће је ту још неко од пријатеља или познаника
  • У вашем односу нема флерта - не постоји физички контакт у виду загрљаја или додира 

Излазак из зоне пријатељства - да ли је мит или је ипак могуће

Има неколико корака на путу ка изласку из зоне пријатељства, а оно што је важно учинити пре него што кажете како се осећате јесте да анализирате ситуацију и "премотате филм" уназад: како се однос развијао од самог почетка, шта је била преломна тачка и да ли је однос уопште могућ (можда друга страна има партнера или једноставно није заинтересована за односе у овој фази живота).

Покажите суптилно своје емоције

Тешко је одговорити узајамношћу уколико нисте свесни да ли неке емоције постоје са друге стране. Зато, уколико вам се неко допада, покушајте суптилно да му ставите то до знања: позовите га на вечеру, припремите неко романтично изненађење или промените стил комуникације - будите опуштенији, кокетирајте и пратите реакције друге стране. Ово може бити одлична увертира за разговор и ваше признање, будући да ћете испитати терен и ослушнути "како дише" друга страна.

Отворена комуникација

Комуникација је кључна за сваки однос - било да је у питању пријатељски, емотивни или пословни однос. Директан разговор у коме се нећете устручавати да јасно кажете како се осећате одличан је начин да размотрите могућност зближавања и преласка из зоне пријатељства у нешто више. Ипак, тајминг игра јако важну улогу у овом стадијуму, па је зато важно објективно оценити ситуацију, како се однос не би нарушио чак иако дође до отказа са друге стране.

Тактика удаљавања и "огледала"

Уколико нисте сигурни на који начин да изнесете своје емоције и страхујете да ћете изгубити особу која вам је драга, можете покушати да се изместите из тог односа на неко време како бисте "охладили" главу и још једном преиспитали своје емоције. Направите паузу у комуникацији недељу дана или две недеље , "посложите по полицама" у глави све изнова, дајте себи шансу да будете отворени, али будите спремни и да достојанствено прихватите "Не" као одговор.

Друга варијанта је да се послужите тактиком "огледала": препричајте искуства са састанка на коме сте били, посаветујте се везано за неки однос са њим или необавезно флертујте са неким са стране - уколико увидите да то не изазива никакве емоције код њега, време је да прихватите да друга страна једноставно не осећа исто што и ви.

image
VV inauguration
banner