Магазин

Како је плес Среде Адамс залудео цео свет

Она ништа не ради случајно. Њено лице не одаје знаке туге или радости, па је због тога најхладнокрвнији члан породице Адамс. Она је Среда и чак је и њен плес другачији, толико другачији да је ТикТок препун објава најразличитијих верзија овога плеса
Како је плес Среде Адамс залудео цео светGetty © Leon Bennett

Кратка сцена у којој Среда Адамс плеше, оштри покрети у овом необичном плесу, инспирисали су гледаоце да погледају серију, чинећи је другом најпопуларнијом серијом на енглеском језику у историји Нетфликса икада. А челници ове платформе најавили су и снимање друге сезоне серијала.

Џена Ортега, која тумачи лик Среде, каже да је осмислила плес потпуно сама. Међу оне који су утицали на њен плес, Ортега је издвојила Боба Фосија, Сијукси Сију и готичке плесне клубове из осамдесетих. Оно што је занимљиво је да ова глумица нема никакву повезаност са плесом: "Ја нисам плесачица и мислим да је то очигледно", изјавила је Ортега.

Многи сматрају да су у плес намерно убачени елементи из некадашњих серијала, као омаж старим верзијама овога лика. 

Како је плес мале Адамсове постао вирални хит? "Вирални трендови који се најдуже задржавају, обично не остају само на платформи са које су потекли. Да би имали дужи рок трајања, ТикТок трендови морају направити скок у културни тренд, ван граница ТикТок-a. Плес "Среда" је имао предност, јер су плес и наслеђе "Породице Адамс" од самог почетка настали ван ТикТока", сматра Џена Дрентен, професор маркетингa на Универзитету Чикаго, која изучава изражавање на ТикТоку, а пренео је Си-Ен-Ен. 

Оно што је такође интересантно код овог плеса је и социјални тренд који се развио. Један од сличних трендова формирао се око песме "Макарена". Покрети који су пратили извођење ове песме, познаје много људи и понавља их без размишљања. Овакви плесови део си друштвених ритуала и дају осећај припадања и јединства, а покрети су јасни и једноставни за учење. Баш као што је то случај и код плеса који изводи Среда. 

Тек након што је Лејди Гага у стајлингу налик на Среду Адамс, уз комбинацију клипова одиграла овај плес уз своју песму "Блади Мери", интернет је "полудео". Популарност на друштвеним мрежама, вратила је ову песму Лејди Гаге на топ листе, након више од деценије од објављивања. Од тада милиони корисника друштвених мрежа објављују клипове њихових верзија овога плеса користећи Гагину песму. Неки корисници су у изведбу овога плеса уносили и традиционалне покрете својих народа, па су се у овим клиповима нашли и плесови из Индије или Полинезије.

Мала Среда Адамс је другачија од других девојчица, не покушава да се уклопи и живи у свом свету. Њен лик постоји још од тридесетих година прошлог века и постао је део мејнстрим културе, а њени фанови су већином били усамљеници, готичари (припадници субкултуре којима је заједничка склоност ка црним одевним комбинацијама, са религиозним елементима, тамном шминком...). Среда никада није постала широко популарна и имитирана међу девојчицама, јер се ни њен стил није прилагођавао времену и трендовима. "Сада су се све те усамљене девојчице  повезале путем друштвених мрежа и заједница њених обожавалаца расте. Среда подсећа људе да буду оно што јесу, у мору једнаких", каже Дрентен.

Среда Адамс би се осећала ужасно када би знала да су њени покрети постали популарни. Али на срећу, у свету интернета нашла је своје место и истовремено дала дозволу да сви буду по мало чудаци или на своју руку, баш као она.

image